AMD:s RDNA 3 mobil flaggskepp kan vara

Intels kommande bärbara Raptor Lake-processorer har läckt ut, och sortimentet ser faktiskt ganska lockande ut.

Detta kommer från den vanliga hårdvaruläckaren Raichu på Twitter (som rapporterats av Wccftech (öppnas i en ny flik)), som tillhandahöll de fullständiga specifikationerna för HX-serien av chips, med början i Core i9-13900HX med 8 prestandakärnor. , 16 effektiva kärnor och boost upp till 5,4 GHz (basklockan är 3,9 GHz).

Stöd DRAM60 max. -3200 (endast del SKU 4800).DRAM/Freq/Ring/PL 14 november 2022

Se mer

Sedan har vi Core i7-13700HX, kom ihåg att ta det hela med lite krydda som alltid med rykten som påstås köra 8 prestandakärnor plus 8 effektivitetskärnor och boostar upp till 5 GHz (3,7 basklockor .XNUMXGHz). ).

Ett litet steg tillbaka från detta är Core i7-13650HX-processorn som sjunker till 6 prestandakärnor (medan den behåller 8 effektivitetskärnor), med en boost på upp till 4,9 GHz (och en 3,6 GHz basklocka).

Sedan finns det Core i5-13500HX, som behåller samma antal kärnor som 13650HX, men sänker den boosten till 4,7 GHz (bas 3,5 GHz). Och slutligen berättar Raichu att det finns en Core i5-13450HX med 6 prestandakärnor plus 4 effektivitetskärnor och en boost på upp till 4,6 GHz (och en 3,4 GHz basklocka).

Analys: Raptor redo att kasta sig

Detta Raptor Lake HX-flaggskepp ser ut som något ganska speciellt, med inte mindre än 24 kärnor (8 prestandakärnor) och kapabel att öka upp till 5,4 GHz. Det är ett stort steg upp från Alder Lakes laptopchips, och med de extra kärnorna och snabbare klocka hastigheter kan du också räkna med större cachestorlekar för Raptor Lake silicon. Utöver det utlovas bättre överklockning med 13:e generationens laptopchips, så det är rimligt att säga att de väntar i kulisserna för att göra ett stort plask.

När kan vi förvänta oss att Team Blue lanserar dessa mobila processorer? Intel har sagt att vi kommer att se dem dyka upp före slutet av 2022, men realistiskt sett kommer dessa chips att finnas i fler bärbara datorer i början av 2023 (säkert med kraftfulla parningar tillsammans med RTX 40-seriens bärbara GPU:er).

Problemet här är kanske inte prestanda, som verkar finnas i överflöd, utan hur dessa HX-chips kan påverka batteritiden. Det är där AMD kan få en viktig effektivitetshöjande vinst med Zen 4 bärbara silikon när den kommer, men vi är inte säkra på när exakt det kommer att vara. Men vi vet att Raptor Lake mobilchip kommer att vara i full kraft innan AMD kommer ut på marknaden, och som nämnt är 13:e generationens bärbara kisel inte långt borta nu. Spännande tider verkligen.

Dagens bästa spelbärbara erbjudanden

Dela detta