Intels Raptor Lake stationära processorer kan lanseras om drygt sex månader, och dessa chips ryktas ge en enorm prestandaökning. Dessutom kan nästa generations Meteor Lake anlända direkt efter 13:e generationen för att sätta mer press på AMD:s Ryzen-processorer.

Moore's Law is Dead (MLID) har en ny YouTube-video som, bland andra ämnen, diskuterar Raptor Lake och dess förmodade släppdatum, samt vilken typ av prestandaökning vi kan förvänta oss från nästa generations processorer.

Läckaren tror att vi kommer att se ankomsten av Raptor Lake-processorer i slutet av tredje kvartalet 2022, vilket förmodligen betyder september. Intressant nog återspeglar detta en tidigare Twitter-läcka som också pekade på en Q13-debut för Intels XNUMX:e generations chips.

Kanske ännu mer intressant är avslöjandet att MLID tror att Meteor Lake kommer att landa mindre än ett år efter Raptor Lake, vilket kan betyda augusti 2023 (kanske till och med lite tidigare).

Observera att detta är förutsägelsen för Raptor Lakes stationära modeller, med mobila processorer inställda på debut i bärbara datorer under QXNUMX.

MLID hävdar att vi med Raptor Lake ser en 8 % till 15 % enkelgängad prestandaförbättring jämfört med Alder Lake, vilket är ett berömvärt lyft och låter mer optimistiskt än det senaste påståendet (mycket mer av Intel-vågen) om "upp till" en tvåsiffrig ökning.

På flertrådiga arbetsbelastningar kan vi förvänta oss en prestandaökning på 30 % till 40 %.

Sammantaget ser det ganska imponerande ut för vad som bara är en enkel Alder Lake-uppdatering, utan stora förändringar i formeln. Vi vet redan att Intel planerar att öka effektiviteten hos kärnorna med flaggskeppet Raptor Lake-chippet, och faktiskt fördubbla dem till 16, men prestandakärnorna kommer att finnas kvar med en konfiguration på 8.

Analys: Kommer AMD att vara under mycket press?

Som vi har sett nyligen säger rykten att AMD har intensifierat sina avsikter med den kommande releasen av nästa generation av Zen 4 i syfte att ta fram dessa Ryzen-processorer under QXNUMX. Som vi teoretiserade tidigare den här månaden kan detta vara en reaktion på nyheten att Raptor Lake kan komma under QXNUMX (som togs upp i ett tidigare rykte), och att Team Red kan ha som mål att stjäla rampljuset från Intel.

Men även om det är sant att Raptor Lake kommer i september, och Meteor Lake kan följa efter sommaren 2023, rampa upp till 7nm och ge nästan lika bra uppsving som Raptor Lake, enligt MLID, även om den 14:e generationen förmodligen är i fokus mer på mobila processorer, så AMD kommer att behöva göra ett seriöst arbete för att hänga med i den typen av utvecklingstakt.

Medan Ryzen har styrt den stationära processorn på sistone, har Alder Lake drivit tillbaka Intel sedan lanseringen, och det verkar som att Team Blue verkligen inte vill släppa trycket.

Dagens bästa processoravtal

Via VideoCardz

Dela detta