DDR5-priserna sjunker, lagom till nästa generations PC-uppgradering

DDR5-priserna sjunker, lagom till nästa generations PC-uppgradering

DDR5 RAM har varit tekniskt tillgängligt på alla större datorplattformar sedan lanseringen av Alder Lake och Z690-kretsuppsättningen, även om de flesta PC-spelare och byggentusiaster ställdes upp innan de köpte på grund av den astronomiska prislappen. Lyckligtvis faller kostnaden för DDR5 RAM snabbt och sjunker med 20 % på bara fyra veckor.

Som rapporterats av VideoCardz (Öppnas i en ny flik) (med rapporter från ComputerBase (Öppnar i en ny flik)), är DDR5-4800-minne nu tillgängligt för mindre än 5 € per gigabyte (cirka 5 €/4 € / 7 USD) . 50), en enorm förbättring jämfört med genomsnittet för €15 per gigabyte (cirka £16 / £13 / AU$22) vi såg i slutet av 2021.

I praktiska köptermer betyder detta att även om ett standardpaket med 32 GB DDR5-4800-minne kostade 470 € (500 £ / 400 £ / 700 AU$) i slutet av 2021, kommer det nu att ge dig 154 £ mer. rimligt (165 €). / €131 / AU$230).

För öppenhetens skull listar studien 200 olika DDR5-kit, även om det är självklart att eftersom den ursprungliga rapporten var i euro, och priserna kanske inte återspeglar andra regioner helt korrekt, ser vi en liknande prisnedgång. DDR5-priserna över hela marknaden. .

Utbudet förväntades förbättras under andra halvåret 2022, vilket borde ha en positiv inverkan på priserna, så den här nyheten kommer lite tidigare än väntat, men den kommer att vara särskilt välkommen för alla som planerar att bygga sin första PC. eller uppdatera din nuvarande ett. system under de kommande månaderna.

Nvidia planerar att tillkännage sin nästa generation av grafikkort under de kommande månaderna, inklusive GeForce RTX 4070 och GeForce RTX 4080, och Intel har redan DDR5-kompatibla moderkort på marknaden med lanseringen av sin Alder Lake-serie av processorer.

AMD ligger inte långt efter med sin Zen 4 Ryzen 7000-serie, som kommer att kräva ett socket AM5-plattformsmoderkort, även om man befarar att AMD inte har bekräftat stöd för DDR4 vid sidan av DDR5.

Ändå, om du planerade en fullständig nästa generations uppgradering, kommer du förmodligen att kunna klara av det när Lovelace kommer ut på marknaden... om du är snabb nog att hämta en ny GPU i den oundvikliga brådskan.

Analys: Cheap-ER betyder inte "billigt"

Men alla dessa nästa generations builds har ett problem: du kan behöva uppgradera det mesta av ditt befintliga system för att stödja dem. Det är en frustrerande liten cirkel: Om du vill använda DDR5 RAM behöver du ett nytt moderkort, och för att använda det nya moderkortet måste du uppgradera din processor.

Allt mer prisvärd DDR5 borde definitivt dra fördel, men det är fortfarande inte idealiskt för människor som bara vill hålla sitt system relativt uppdaterat, särskilt med rykten om att AM5 kanske inte är kompatibel med den nuvarande generationen av DDR4-minne för AMD-fans.

För att gnida lite mer salt i de såren, här är det aktuella läget för DDR4-prissättning. Det var en allmän uppfattning att när DDR5 började vinna medvetenhet och marknadsandelar, skulle den tidigare generationens minne börja se en betydande prissänkning... vi har bara inte sett något om det än.

Om du inte har bråttom att bli en tidig användare av nästa generations teknik, kan du vara säker på att DDR4 kommer att förbli relevant och kapabel under några år framöver; trots allt tog det DDR4 ungefär tre år att överträffa sin föregångare. och processorer behöver inte uppgraderas så ofta som du kanske tror.