Meta har meddelat att från och med idag (14 juni) kommer föräldrar i Storbritannien att kunna övervaka sina barns Instagram- och Quest 2-konton, som att godkänna köp, schemalägga pauser och mer.

Om du vill förstå hur dina barn använder Meta-appar på iOS och Android kan lanseringen av nya verktyg (öppnas i en ny flik) ge dig insikt i vad de ser eller försöker köpa varje dag.

När funktionerna visas i användarnas avsnitt för Instagram-inställningar kan du:

  • Anslut och övervaka din tonårings konto
  • Se vem som följer din tonåring och vem som följer dem.
  • Se mer information när din tonåring berättar att de har rapporterat något
  • Ställ in dagliga gränser för hur lång tid din tonåring kan spendera på Instagram
  • Schemalägg pauser vid specifika tider

Det finns också tillsyn för VR-appar i Meta Quest 2. Ursprungligen tillkännagav i mars (öppnas i en ny flik), användare kan godkänna köp, kontrollera headsetets skärmtid från Oculus-appen, se deras lista över vänner och mer.

Det finns också mycket att hitta här, som en funktion som uppmuntrar tonåringar att hålla sig borta från vissa ämnen på Instagram, med mer betoning på deras välbefinnande.

Dessa kontroller är ett uppmuntrande steg från Meta för att ge föräldrar mer kontroll över vad deras barn ser, men tonåringar kanske inte är nöjda med dessa nya funktioner.

Analys: Pinsamheten kan vara för stor för vissa

(* 2 *)

(Bildkredit: Meta)

Att skapa en säker upplevelse för tonåringar på en social plattform har blivit allt viktigare med åren, särskilt med tanke på hur enkelt det har blivit att skapa ett konto på Instagram och andra sociala medieplattformar.

Men det är en dubbelriktad gata när det gäller kontroller som denna. Barn vill känna sig självständiga, särskilt som tonåringar, så det kan finnas en tryck tillbaka på kontrollerna som föräldrar kan använda.

Till Metas kredit är alla dessa nya funktioner användbara och helt berättigade i det falska innehållet som fyller de flesta sociala plattformar de senaste åren. Men nästa steg kan vara att visa tonåringar, kanske via fliken Utforska, att det är okej att ge sina föräldrar lite kontroll över sina konton.

Men om du är en förälder som kämpar för att hitta en present till din son eller dotter, men vill vara säker på att de tittar på rätt innehåll, finns det några fantastiska Quest 2-erbjudanden inför skolloven.

Dela detta