Yamahas nya hörlurar lovar ultraklart ljud (för ett fantastiskt pris)

Yamahas nya hörlurar lovar ultraklart ljud (för ett fantastiskt pris)

Yamaha går tillbaka till sina avancerade hörlursrötter efter att ha tillkännagivit en ny uppsättning avancerade hörlurar med Planar Magnetic-teknik.

Den nya YH-5000SE är den första uppsättningen burkar från det japanska märket som har ortodynamiska högtalare (Yamahas plana magnetiska teknologi) på över 30 år.

Premiumhörlurarna har också en magnesiumkropp, där Yamaha hävdar att YH-5000SE är "en av de lättaste premiumhörlurarna i världen" på bara 320g.

Som SE antyder i sitt namn, lanseras YH-5000SE som en "special edition" och börjar på $5,700 4,799 / £7,499 XNUMX / AU$ XNUMX XNUMX.

En något billigare version förväntas följa, med australiensiska återförsäljare som redan har en icke-specialutgåva variant utan några av tillbehören som följde med den begränsade upplagan YH-5000SE, som fortfarande är prissatt till oöverkomligt höga $5999 XNUMX. Australier.

De extra tillbehören i lådan inkluderar öronkuddar i läder och mocka, två typer av silverkablar (3,5 mm och 4,4 mm), samt ett snyggt stativ.

Samtidigt kommer en valfri XLR-kabel (HXC-SC020) som inte medföljer att ge dig tillbaka $900 / £749 / AU$1350 XNUMX.

Ortodynamiska eller plana magnetiska hörlurar fungerar på samma sätt som de vanligare dynamiska drivarhörlurarna som för närvarande dominerar marknaden genom att använda interaktionen mellan två magnetiska fält för att generera rörelse.

Där de skiljer sig åt är att istället för att ha förare som "drivs" av en talspole fäst på ett format membran, så drivs membranet över hela sin yta. Detta minskar effekten av impulser och vibrationer på membranet, vilket ger hörlurarna mer exakt kontroll över det slutliga ljudet.

Den här inställningen innebär att skåpets storlek i allmänhet är större och tyngre än vad du hittar i vanliga hörlurar, men vinsten är att distorsionen reduceras till nästan ingenting, med platta magnetiska skåp som generellt ger ett renare ljud och mer kontrollerat.

Yamaha YH-5000SE på stativ

(Bildkredit: Yamaha)

Analys: En välkommen återgång till distorsionsfri hörlursteknik

Audiofiler gläds! Medan märken som Audeze och HiFiMAN har hållit lågan brinnande för Planar magnetiska drivarhörlurar, har det funnits ett växande krav på Yamaha att få tillbaka sina ortodynamiska skåp.

Den japanska tillverkaren använde tekniken under en alltför kort period mellan 1975 och 1990, men med tiden har den fått ett växande rykte i hi-fi-forum för sitt distorsionsfria ljud som är överlägset de flesta dynamiska hörlurar.

Där du en gång kunde köpa ett par vintage HP-1-hörlurar för under $20, har det senaste decenniet sett priserna skjutit i höjden med ett myntexempel som ibland byter ägare för hundratals dollar.

Det oroande bänkpriset på YH-5000SE betyder att din genomsnittliga audiofil med en budget fortfarande måste söka på eBay efter fler exempel på vintage ortodynamiska hörlurar, men lanseringen ger ändå hopp om att vi kommer att börja se Yamaha använda tekniken. på nyare , mer prisvärda modeller, som kan vara seriösa utmanare för vår lista över de bästa hörlurarna.

Letar du efter nya, mer prisvärda burkar? Kolla in vår guide till Black Friday-hörlurserbjudanden, som vi kommer att uppdatera kontinuerligt under hela perioden.