Japanska flygbolagen NTT DoCoMo och NTT har lanserat 6G-test med OEM-tillverkare Fujitsu, NEC och Nokia med förhoppningen att de första kommersiella tjänsterna ska vara tillgängliga 2030.

Medan de flesta operatörer bara har skrapat på ytan när det kommer till 5G, har mobilbranschens uppmärksamhet redan vänts mot nästa generations nätverk.

Det är ännu för tidigt att förutsäga vilken slutlig form 6G-standarden kommer att ta och vilka teknologier som kommer att inkluderas, det finns rimliga antaganden om dess kapacitet och de utmaningar som operatörer, tillverkare och forskare står inför.

Japansk 6G

NTT uppmärksammar det faktum att 6G erbjuder enorma framsteg när det gäller vitesse, kapacitet och pålitlig latens tack vare utnyttjandet av sous-terahertz (THz) spektrum, som kommer att ha hamnen för mobil kommunikation snarare än himlen.

Det initiala fokuset för dess arbete med utrustningsleverantörer kommer att vara att maximera potentialen för detta spektrum och hur AI-baserade trådlösa överföringsmetoder kan ge den erforderliga prestandatillförlitligheten.

"6G-studier ligger två till tre år före 5G-studier," sa Naoki Tan. "Från detta tidiga skede skulle vi vilja samarbeta med ledande globala leverantörer för att proaktivt demonstrera innovativa koncept och teknologier och marknadsföra dem till världen."

Inomhustestning kommer att påbörjas före slutet av mars 2023 och resultaten kommer att delas med forskargrupper, konferenser och globala standardiseringsorgan.

Om de mest ambitiösa målen uppnås kommer 6G att ge 100 gånger kapaciteten av 5G och kunna stödja 10 miljoner enheter per kvadratkilometer.

Signalerna skulle sträcka sig 10.000 3 meter över ytan, vilket möjliggör "XNUMXD-täckning" i himlen, rymden och under vattnet. Alla dessa funktioner skulle möjliggöra intelligent avkänning, positionering, kantberäkning och högupplöst bildbehandling.

6G-utveckling och implementering ses som en "biljon dollar-möjlighet" (öppnas i en ny flik) för mobilindustrin, medan tekniskt ledarskap i allt högre grad är en politisk prioritet för många regeringar runt om i världen.

Forskningsinsatser pågår i Europa, Kina, Japan och Nordamerika (öppnas i en ny flik) med målet att bli ledande inte bara inom utvecklingen av 5G-applikationer och tjänster, utan också inom teknologier som kommer att sätta globala standarder.

Dela detta