Apple arbetar på en 20-tums vikbar skärm, som kan ta formen av en kommande MacBook Pro.

Detta går av en rapport från den koreanska sajten The Elec (öppnas i en ny flik) (upptäckt av MacRumors (öppnas i en ny flik)) som hävdar att industrikällor tror att Apple precis har börjat utveckla skärmen, så vi är tydligen fortfarande i de tidiga stadierna av projektet. Den ursprungliga prototypen är baserad på en 20,25-tums OLED-skärm från en ospecificerad sydkoreansk leverantör.

Som The Elec påpekar placerar detta den i storlekskategorin för bärbara datorer, eftersom när den är ihopfälld skulle den ge användaren en 15,3-tums skärm, vilket skulle passa bra för en MacBook Pro (som skulle vara 20,25). tum helt utdragen) .

Tro dock inte att du kommer att se denna innovation någon gång snart. Enligt rapporten är produktionsmålet för en 20-tums hopfällbar 2026-2027, så det är fortfarande ett halvt decennium kvar. Om Apple inte släpper idén under prototypframställning och testning är det förstås ödet för en hel del potentiell hårdvara.

Som rapporten också klargör kommer Apple sannolikt att vilja använda OLED-skärmar (snarare än LCD) i MacBooks och iPads innan denna hopfällbara kommer. Elec tror att 2025 kommer att bli året då en MacBook Pro med en OLED-skärm kommer, att föregås av OLED-drivna iPads 2024, som tidigare rapporterats.

Analys: Du måste veta när du ska hålla dem, veta när du ska vika dem...

För den oinvigde är en hopfällbar bärbar dator faktiskt en gigantisk skärm som fälls på mitten, som Asus Zenbook 17 Fold OLED som vi såg på IFA tidigare i år. Med andra ord, tangentbordsdelen utelämnas för att fördubbla skärmstorleken, och skärmen kan underlätta ett slags virtuellt tangentbord att använda som en bärbar dator. Men skärmen kan också ligga platt som en stor skärm eller användas som en hel 20-tums bildskärm på ett skrivbord med mus och tangentbord, vilket ger enheten en skön dos av flexibilitet.

Det är inte första gången vi har hört talas om en hopfällbar MacBook heller, med möjligheten ryktas redan 2022. Faktum är att tidigare spekulationer baserades på att Apple övervägde en 20-tumsskärm för denna MacBook, med ankomstdatum fastställt. till 2026 eller 2027.

Så den här senaste rapporten speglar precis det och ger den ännu mer tyngd, men som alltid bör vi vara väldigt skeptiska till allt som går över vinrankan. Även om det är sant just nu, är det möjligt att Apple kommer att lägga projektet på is någon gång i framtiden, särskilt med tanke på den långa utvecklingstidslinjen som erbjuds här.

Fem år är absolut en evighet i teknikvärlden, men det kan vara bra att teoretiskt lansera så långt in i framtiden, åtminstone när det gäller den bättre utformade mekaniska sidan av en stor hopfällbar skärm. Vi har alltid varit försiktiga med hopfällbara, och definitivt integrerade hopfällbara skärmar som inte bara är två skärmar (med en mycket tunn ram i mitten), men med tanke på en hel del tid för tekniska framsteg att få fäste, kanske Apple skulle kunna producera en riktigt snygg och väldesignad hopfällbar MacBook Pro. (Låt oss försöka att inte tänka på tidigare innovationer som inte fungerade lika bra, som fjärilstangentbordet, till exempel.)

Den större frågan kan vara: vill vi ha en hopfällbar MacBook Pro? Vi på TechRadar har tidigare hävdat att detta verkar vara en ganska dum idé av olika anledningar, varav en är att vilket virtuellt tangentbord som helst kommer att vara en mycket sämre skrivupplevelse än ett fysiskt spel. Återigen, kanske haptics kommer att göra stora framsteg om ett halvt decennium, men allt detta verkar vara långt på vägen för spirande rykten.

Ändå vet man aldrig, och med dessa spekulationer som nu dyker upp två gånger i år, kanske den hopfällbara MacBook Pro verkligen är ett koncept som Apple på allvar utvärderar för framtiden.

Dagens bästa laptop-erbjudanden

Dela detta