Uncharted, den efterlängtade filmatiseringen av den populära videospelsserien, verkar trotsa kritikerna.

Filmen släpptes den 11 februari och förväntningarna på filmen var inte höga, efter att kritikerna gav den ett genomsnittligt betyg på bara 40 % på Rotten Tomatoes.

Under dagarna fram till släppet stod kritiker i rad för att kalla filmen en flopp, men det visade sig att filmens publikresultat var mycket generösare, och Uncharted har nu 90 % publikbetyg.

Men ännu viktigare för producenterna på Sony, filmen gjorde även affärer i biljettkassan.

Återigen var förväntningarna låga, med Sony förutspådde intäkter från öppningshelgen på cirka 30 miljoner euro i USA. Uncharted slog dock dessa prognoser och samlade in över 51 miljoner euro på hemmaplan. Det är nu 139 miljoner dollar över hela världen, och det talas redan om fler storbildsäventyr för franchisen.

Uncharted är baserad på den omåttligt populära tv-spelsserien från Naughty Dog och följer skattjägaren Nathan "Nate" Drake när han reser världen runt för att avslöja olika historiska mysterier.

I filmen slår Drake, spelad av Spider-Man-stjärnan Tom Holland, ihop med Mark Wahlbergs Victor "Sully" Sullivan. Sullivan, en äldre upptäcktsresande och Drakes mentor, tar med den unge mannen på ett äventyr där paret möter en hänsynslös, rik skattjägare och hans legosoldater på jakt efter en förlorad förmögenhet.

Uncharted var en actionfylld blockbuster och verkade vara en säker kommersiell framgång, men tidiga reaktioner antydde att Sony kanske övervägde en flopp istället. Det visade sig att publiken inte höll med.

Sony måste vara nöjda...

Det är de faktiskt så mycket att Sony Pictures Motion Picture Groups ordförande och VD Tom Rothman skickade ett e-postmeddelande till personalen och gratulerade dem till ett väl utfört jobb.

Deadline rapporterar att Rothman kallade filmens framgång "...en enorm vinst för alla divisioner av företaget" och, ännu viktigare, beskrev filmen som "...en storfilmsserie för företaget."

En franchise betyder bara en sak. Talk överväger redan en uppföljare till Uncharted.

Är filmens framgång verkligen en överraskning?

Med två holländskbaserade stjärnor och Wahlberg, och en storfilmsserie för videospel som källmaterial, är det inte som om ingredienserna för framgång inte finns där.

Men det är värt att säga att Sonys låga förväntningar på Uncharted inte var begränsade till biljettkassan. Normalt sett är studior glada över att kritiker skriker om filmer från det ögonblick de såg dem, men Uncharteds recensioner var förbjudna fram till släppdagen, vilket inte är ett tecken på att en studio litar på deras produkt.

Lägg därtill Uncharteds svåra resa till skärmen. Sony utvecklade filmen efter mer än ett decennium, pendant cette période, sex olika filmskapare – inte David O. Russell, Shawn Levy och Travis Knight – allaient et venaient avant que le cineaste de Venom Ruben Fleischer n'intervienne en 2020 pour terminator the project .

Faktum är att utvecklingen tog så lång tid att Wahlberg, som en gång fick rollen som Drake, växte upp tillräckligt för att ta på sig rollen som sin mentor, Sullivan.

Så sammantaget är det lite förvånande att filmen var en stor publiksuccé.

Har vi någonsin pratat om en uppföljare?

Regissören Ruben Fleischer hade tidigare antytt om möjligheten till framtida Uncharted-filmer, men, kanske på grund av negativ kritisk reaktion, var han ovillig att säga för mycket. Han sa till Collider: Jag skulle älska att få möjligheten att göra en uppföljare och du kan inte låta bli att arbeta på den här filmen i två år... Jag kan inte låta bli att föreställa mig olika äventyr som dessa killar skulle kunna ha. Hitta varandra och jag skulle älska att hitta ett sätt att väcka dem till liv. Men i slutändan kommer publiken att avgöra om det är något de inte kan vänta med att se.

Det verkar som att Sony är ivriga att komma igång, det kommer bara att handla om att identifiera nyckelrollen.

Dela detta