I en värld där allt blir dyrare och många datorkomponenter är på rekordnivåer, kan goda nyheter komma till lagringsvärlden.

Molnlagringsspecialisten Backblaze tror att hårddiskpriserna kommer att fortsätta falla, vilket kan vara goda nyheter för den tillfälliga användaren.

Ökänd för att vara mindre lyhörd än SSD, är hårddiskar också större och därför inte lika väl lämpade för de små formfaktorer som kunderna gillar. Även om tillgång till stora mängder lagringsutrymme är viktigt, är det bästa att komma.

Kostnad för hårddisk vs SSD

Backblaze uppskattar att 2025 kommer hårddiskpriserna att nå den högsta nivån på 0,01 € per GB, vilket innebär att priset för en 1 TB-enhet ligger på cirka 10 €, och den har massor av data att säkerhetskopiera. .

Med inköpsrekord som går tillbaka till 2009 (då företaget betalade cirka 0,11 euro per GB), har det köpt mer än en kvarts miljon hårddiskar upp till 16 TB, med planer på att uppdatera beställningar för 18 TB-enheter. TB, 20 TB och även 22TB då priset uppfyller Backblazes förväntningar.

Läs mer

> Dessa är de bästa molnsäkerhetstjänsterna där ute

> SSD kan påskynda hårddiskens undergång eftersom prisparitet skymtar 2023

> Letar du efter en startbar enhet? Här är varför du bör välja en SSD, inte en hårddisk

Du vill också poängtera att du använder PMR/CMR-skivor istället för SMR-skivor, vilket kan vara ännu billigare. Nackdelen med att använda en SMR-enhet är att den kan vara mycket långsammare.

Trots effekterna av pandemin visar Backblazes siffror en minskning med 56 % i kostnaden per GB mellan 2017 och november 2022. En bredare titt på trenderna visar på betydande prisfall jämfört med tidigare år, och även om diagrammet ser ut att plana ut som vi går in i mitten av 2020-talet verkar det fortfarande finnas utrymme för ytterligare prissänkningar.

Costos del disco duro Backblaze 2009-2023

(Bildkredit: Backblaze)

Även om det generellt är dyrare, uppskattar Trendfocus-analytiker att SSD-priserna kan halveras i mitten av 2023 (via Tom's Hardware). Köpare kan för närvarande räkna med att betala mellan €0,06 till €0,08 per GB, vilket gör en 512GB hårddisk mellan €30,72 till €40,96.

  • Funderar du på att uppgradera din lagring? Här är de bästa hårddiskarna
Dela detta