Lagringskostnaderna för hårddiskar kan fortsätta att sjunka

Lagringskostnaderna för hårddiskar kan fortsätta att sjunka

I en värld där allt blir dyrare och många datorkomponenter är på rekordnivåer, kan goda nyheter komma till lagringsvärlden.

Molnlagringsspecialisten Backblaze tror att hårddiskpriserna kommer att fortsätta falla, vilket kan vara goda nyheter för den tillfälliga användaren.

Ökänd för att vara mindre lyhörd än SSD, är hårddiskar också större och därför inte lika väl lämpade för de små formfaktorer som kunderna gillar. Även om tillgång till stora mängder lagringsutrymme är viktigt, är det bästa att komma.

Kostnad för hårddisk vs SSD

Backblaze uppskattar att 2025 kommer hårddiskpriserna att nå den högsta nivån på 0,01 € per GB, vilket innebär att priset för en 1 TB-enhet ligger på cirka 10 €, och den har massor av data att säkerhetskopiera. .

Med inköpsrekord som går tillbaka till 2009 (då företaget betalade cirka 0,11 euro per GB), har det köpt mer än en kvarts miljon hårddiskar upp till 16 TB, med planer på att uppdatera beställningar för 18 TB-enheter. TB, 20 TB och även 22TB då priset uppfyller Backblazes förväntningar.

Läs mer

> Dessa är de bästa molnsäkerhetstjänsterna där ute

> SSD kan påskynda hårddiskens undergång eftersom prisparitet skymtar 2023

> Letar du efter en startbar enhet? Här är varför du bör välja en SSD, inte en hårddisk

Du vill också poängtera att du använder PMR/CMR-skivor istället för SMR-skivor, vilket kan vara ännu billigare. Nackdelen med att använda en SMR-enhet är att den kan vara mycket långsammare.

Trots effekterna av pandemin visar Backblazes siffror en minskning med 56 % i kostnaden per GB mellan 2017 och november 2022. En bredare titt på trenderna visar på betydande prisfall jämfört med tidigare år, och även om diagrammet ser ut att plana ut som vi går in i mitten av 2020-talet verkar det fortfarande finnas utrymme för ytterligare prissänkningar.

Backblaze hårddisk kostar 2009-2023

(Crédito de la imagen: Backblaze)

Aunque generalmente es más caro, los analistas de Trendfocus estiman que los precios de los SSD podrían reducirse a la mitad a mediados de 2023 (a través de Tom's Hardware). Actualmente, los compradores pueden esperar pagar alrededor de €0,06 a €0,08 por GB, lo que hace que un disco duro de 512 GB cueste alrededor de €30,72 a €40,96.