LastPass har meddelat att användare av lösenordshanteraren nu kan logga in i sitt privata valv utan ett huvudlösenord.

Med det nya systemet kommer kunder att autentisera sin identitet genom LastPass Authenticator, med hjälp av biometri eller fingeravtryck. Stöd för fysiska säkerhetsnycklar kommer att läggas till senare.

Enligt LastPass gör denna nya funktion deras tjänst till den första i sitt slag som erbjuder lösenordslös autentisering.

En framtid utan lösenord

Lösenordslös inloggning har ett antal fördelar, särskilt i samband med lösenordshanterare, som rymmer en skattkammare av personlig information och kontouppgifter.

Den främsta fördelen är att biometribaserade autentiseringssystem är immuna mot nätfiske, lösenordsattacker och säkerhetsrisker som skapas av lösenordsåteranvändning (till exempel brott mot lösenord som tillhandahålls av tredje part).

LastPass förutspår också att införandet av ett enklare sätt att logga in (ett som inte involverar att skriva och skriva om samma komplexa lösenord) kommer att uppmuntra fler människor att anta lösenordshanterare i första hand, och därigenom minimera risken för kontohackning. .

Användare kommer initialt att behöva ange ett huvudlösenord när de öppnar ett nytt LastPass-konto, men det slutliga målet är att gå över till ett helt lösenordsbaserat system i framtiden.

"I hälarna på tekniska jättar och identitetsleverantörer som avslöjar sina planer på att möjliggöra lösenordslös teknologi i sina operativsystem, webbläsare, enheter och appar, är LastPass glada över att vara den första och enda lösenordshanteraren som gör det möjligt för användare att logga in på ett säkert och enkelt sätt. , hantera sina kontouppgifter och få omedelbar tillgång till konton de använder varje dag, utan att behöva ange ett lösenord”, säger Chris Hoff, chef för säker teknologi på LastPass.

"Även om storskalig implementering och införande av lösenordslös teknologi är det ultimata målet för branschen, kommer det att dröja år innan människor upptäcker fullständig lösenordslös inloggning i alla appar, men LastPass har täckt det. tidigare."

Dela detta