Smartphoneförsäljningen i MEA-zonen (Mellanöstern och Afrika) ökade med XNUMX % år över år XNUMX, enligt den senaste forskningen från Counterpoints Market Monitor-tjänst. Efter att ha övervunnit den post-pandemiska fasen av trång efterfrågan, upprätthöll smartphones en enorm efterfrågan under hela året, trots att marknaden stod inför många hinder, inklusive makroekonomiska problem, problem i leveranskedjan och uppkomsten av nya varianter av covid-XNUMX.

De flesta av de stora varumärkena som Oppo, Apple och Xiaomi upplevde en stabil marknadsutveckling från 22 till XNUMX. Samsungs andel av försäljningen sjönk dock på grund av problem med fabriksstängningar och brist på flera komponenter, men det har kommit igång bra. i två tusen och tjugotvå med nästa lansering av sin Galaxy SXNUMX-serie.

Försäljning på MEA-marknaden

(Bildkredit: Kontrapunktsutredning)

Senior forskningsanalytiker Yang Wang sa: "Transsions varumärken, nämligen TECNO, Infinix och även itel, fortsatte att stärkas för att spela in ännu ett fantastiskt år. De tre varumärkena stod tillsammans för 3 % av sålda smartphones XNUMX, jämfört med XNUMX % året innan. Konsumentmodellerna från TECNO och även Infinix blev en stor succé, samtidigt som de dyrare modellerna fick ett bra mottagande. Ännu viktigare är att Transsions varumärken har varit framgångsrika utanför den afrikanska hemmamarknaden. Dess marknadsandel i Mellanöstern fördubblades praktiskt taget XNUMX, medan försäljningen växte med XNUMX %”.

"Xiaomi och OPPO startade året starkt med betydande investeringar i kanalpenetration och produkttillgänglighet. De två fick dock en rejäl smäll under andra halvlek på grund av bristen på komponenter. Något förbättrad, de två varumärkena förväntas ta ett mer försiktigt tillvägagångssätt under första halvåret XNUMX.”

Trots den övergripande positiva utvecklingen i MEA-zonen utvecklades marknaderna i Mellanöstern bättre vad gäller volym och värde. Regeringar i Afrika och Mellanöstern lyckades i allmänhet övervaka pandemin, men vaccinationsfrekvensen var betydligt högre i Mellanöstern. Afrika har också påverkats av uppkomsten av nya varianter av COVID-XNUMX, vilket innebär att Mellanöstern har sett en snabbare återöppning av områdena för internationella resor och tjänster.

Både Afrika och Mellanöstern har gynnats av råvaruboomen, men Afrika har mött ett ökat inflationstryck då regeringarnas finanspolitiska positioner har försämrats under hela pandemin. Som sådan var smartphones överkomliga priser en större nackdel för Afrika, särskilt i lågkostnadssegmentet, eftersom låginkomsttagare kämpade mest. Trots detta förblir grunderna för smartphonemarknaden starka i MEA-zonen när användare fortsätter att anamma digitala tjänster.

Dela detta