Denna 4TB PCIe SSD kan göra din

Sabrent har bekräftat att de kommer att släppa sin första 16TB (och troligen bara 2,5-tums) SATA affärs-SSD någon gång i sommar.

"Återvände [i december 2020] när denna 16TB SSD tillkännagavs kort efter, fann Phison problem med att drivrutinen användes och avbröt projektet", sa en talesman till TechRadar Pro.

«La bonne nouvelle dans les problèmes a été correctée et nous nous attendons à voir très bientôt des échantillons d'ingénierie de SSD. Donc, kort och gott, det kommer att bli en bra produkt, vi kommer snart, om allt går bra efter att jag har testat proverna.”

16TB M.2? inte så fort

Enheten kommer sannolikt att använda Microns 96-lagers QLC-paket med en Phison E12S-kontroller. Vi vet inte vad priset kommer att bli, men med tanke på att du kan köpa en 8TB SSD för bara 749 € (Amazons Samsung 870 QVO (öppnas i en ny flik)), skulle vi bli obehagligt förvånade om Sabrent sålde sin 16TB-behemoth . enhet för mer än €1500, under priset på €100/TB.

Målgruppen kommer att vara företag som vill ersätta äldre 2,5-tums hårddiskar som har nått en kapacitetsgräns. Ingen ny 2,5-tums 5TB bärbar enhet har tillkännages de senaste åren. Leverantörer som Seagate och WD har fokuserat sina ansträngningar på 3,5-tumsmodeller, med 20TB-modeller redan tillgängliga och 50TB-modeller under utveckling.

En uppskattad redaktör på vår systerpublikation Anandtech skrev 2019 att ingen ville ha mer än 16 TB per SSD, men Sabrent insisterar på att det skulle finnas en enorm efterfrågan på en, troligen underblåst av efterfrågan efter Covid. Och företaget producerar redan en bärbar SSD med denna kapacitet som inkluderar två 8TB SSD.

Men när får vi se en 2TB M.16-klass SSD? Hindren är många, även om tekniken finns.

Micron tillkännagav ett 232-lagers NAND-chip tidigare i år, och Kinas YTMC förväntas följa efter senare under 2022. Det är mer än dubbelt så mycket kapacitet som den 96-lagers NAND som används av Sabrent i sin Rocket Q SSD. och det borde vara tillräckligt. även för 2TB M19,2 SSD. Och drivrutiner borde inte vara ett problem, eftersom det tekniskt sett inte finns någon hård övre gräns för lagringskapacitet.

Det största problemet är fortfarande ström, både vad gäller förbrukning och värmeavledning. Kan den nuvarande M.2-specifikationen ge tillräckligt med ström utan behov av en extern strömförsörjning? Juryn är fortfarande ute.

Dela detta