Håll i hattarna, spelare. AMD:s massiva nya hårdvara färdplan släpptes under företagets Financial Analyst Day, där VD Lisa Su avslöjade en rad kommande hårdvara för både professionell och konsumentanvändning.

Begravd mellan Zen 5-processormeddelandena och RDNA 3-detaljerna finns ett snyggt stycke som beskriver AMD:s planerade lansering av nya Ryzen "Phoenix Point" och "Strix Point" APU:er för tunna och lätta spelbärbara datorer, en från 2023.

För de som inte vet är en APU en accelererad bearbetningsenhet; ett chip som kombinerar en CPU och en integrerad GPU till en enda komponent. Phoenix Point APU:er kommer att använda Zen 4-processorns mikroarkitektur och RDNA 3-grafik, med effektkrav som sträcker sig från 35 W till 45 W. Dessa chips kommer att följa AMD:s namnkonvention och bli Ryzen 7000H-serien.

Strix Point APU:erna, som kommer att lanseras 2024, kommer att använda Zen 5-processorarkitekturen, som förväntas lanseras i stationära processorer samma år. De kommer även att släppa AMD:s RDNA 3+ iGPU-kärnor och sägs ha ett nytt L4-cachesystem. AMD erbjuder också nya APU:er för datacenter med lika imponerande specifikationer.

(Bildkredit: AMD)

Recension: Kan vi förvänta oss bättre spelbärbara datorer 2023?

Dessa APU:er har enorm potential för ultraportabla spelbärbara datorer. Den tidigare generationen av "Rembrandt" 6000H-seriens APU:er var de första att implementera RDNA-arkitektur (äldre H-seriens APU:er körde fortfarande Vega-grafik) och inkluderade den utmärkta Ryzen 7 6800HS laptopprocessorn som finns i Corsairs nya spelbärbara dator.

RDNA 3 (och dess 3+-variant) kommer sannolikt att visa sig mycket fördelaktigt för bärbara speldatorer, med eller utan en diskret GPU. Med Rembrandt iGPU:er som överträffar äldre 1080p GPU:er som GTX 1060, kan vi förmodligen förvänta oss solida 1080p spelprestanda från dessa nya APU:er.

Detta kan göra äkta FHD-spel till verklighet på en ultratunn bärbar dator, utan att behöva göra stora kompromisser med grafikinställningar eller bildhastigheter. De låga effektkraven och (förhoppningsvis) minskad värmeeffekt i APU:erna Phoenix och Strix Point gör dem också till idealiska kandidater för spel med integrerad grafik i ett tunt och lätt system.

Dela detta