Apple CarPlay har funnits med oss ​​i nästan sex år. CarPlay, som lanserades med iOS 7.1 2014, revolutionerade infotainmentupplevelsen i bilen genom att ta bort ofta medioker mjukvara som skapats av biltillverkarna själva och ersätta den med ett gränssnitt som hanteras av din iPhone.

CarPlay låter iPhone-användare enkelt komma åt appar som telefon, kartor och meddelanden via bilens pekskärm, som fungerar ungefär som Android Auto för Android-användare.

CarPlay-appar från Apple och andra utvecklare har designats om så att de kan användas säkert under körning. Detta innebär ofta att deras användargränssnitt är strömlinjeformade, med mindre text och färre ikoner som distraherar dig från vägen framåt. Istället använder många CarPlay-appar Siri, till exempel för att läsa inkommande meddelanden och diktera dina svar.

Du kan inte spela spel eller titta på videor med CarPlay, inte ens när du är parkerad, men systemet har fått nya funktioner genom åren för att bättre utnyttja de allt större skärmarna som finns i de flesta bilar. Och även om appvalet är närmare tiotals än tusentals, finns det fortfarande massor av CarPlay-appar att installera, som håller dig underhållen, uppkopplad och informerad bakom ratten.

Vi har samlat några av våra favoritappar i CarPlay, som täcker pelarna i navigations-, underhållnings- och kommunikationssystemet. Så ta några av våra förslag nedan och förbättra din bils pekskärm.

Spotify

Spotify

(Bildkredit: Spotify Ltd.)

Såvida du inte är besatt av Apple Music, vill du komma åt en alternativ musikapp när du kör.. Lyckligtvis fungerar CarPlay med nästan allt, inklusive Amazon Music, Google Play Music, Tidal och naturligtvis Spotify.

Som alla CarPlay-appar, Spotify har ett rent och enkelt gränssnitt för att bläddra i din musiksamling efter spellista, artist, album eller låt. Det finns också alternativ för att söka efter ny musik och Spotify Radio, som innehåller musik som Spotify tror att du kan gilla baserat på vad du normalt lyssnar på.

BBC låter

BBC låter

(Bildkredit: BBC)

Du kan fortfarande lyssna på bilstereon utan CarPlay, men vi tycker att BBC Sounds är ett bättre alternativ. Förutom alla Beebs digitala stationer kan du använda Sounds för att lyssna på Louis Theroux-liknande podcaster, tidigare spelade program som sparats i arkivet och allt annat du redan har laddat ner till din telefon.

CarPlay-versionen av BBC Sounds ger också tillgång till Bläddra-sektionen för att upptäcka ny musik, podcaster och andra rekommendationer. Förutom de vanliga spel- och pauskontrollerna, CarPlay-gränssnittet låter dig hoppa 20 sekunder framåt eller bakåt, vilket är användbart om du har zonerat en podcast eller vill hoppa över nyhetssegmentet i ett nedladdat radioprogram.

WhatsApp

WhatsApp

(Bildkredit: WhatsApp Inc.)

CarPlay såklart har tillgång till Apples eget iMessage-system, men som tur är finns WhatsApp också. Aviseringar kommer till CarPlays startskärm precis som de gör med iMessages, och dyker upp kort överst på skärmen för att visa vilken kontakt eller chattgrupp de tillhör.

Men precis som alla CarPlay-versioner av meddelandeappar kan inkommande meddelanden inte läsas från skärmen. Istället, Siri kan läsa dem med bara ett tryck på skärmen, eller så kan du spara dem till senare om du hellre vill att dina passagerare inte hör den senaste utvecklingen i den gruppchatten du har glömt bort. Siri kan också användas för att diktera svar, precis som med iMessage.

Google kartor

Google kartor

(Bildkredit: Google LLC)

Apple Maps är tillgängligt via CarPlay som standard, men om dina navigeringsinställningar är på andra sidan stängslet är Google Maps här för att hjälpa dig.

Optimerad och snygg, Google Maps för CarPlay är fortfarande det navigationssystem du känner och älskar, med livetrafik, automatisk routing för att undvika tung trafik och mjuka Google Assistant-toner som talar om för dig vart du ska gå.

Google Maps för CarPlay har också uppdaterats för att visas i den nya CarPlay Dashboard-vyn, som visar din navigering samt musikkontroller (och mer, om bilen har en större skärm) samtidigt.

waze

waze

(Bildkredit: Waze Inc.)

Om du föredrar att din routing ska vara crowdsourced, vill du installera Waze. Waze ägs av Google sedan 2013 och är en navigeringsapp, men en som är starkt beroende av publikinformation för att varna dig för incidenter och trafikstockningar och tillhandahålla bekväma alternativa vägar.

Även om det är förenklat för CarPlay-upplevelsen, Waze behåller sitt distinkta gränssnitt, med ikoner som visar var andra användare har rapporterat trafik och andra problem på din rutt.

Tyvärr, medan Google Maps nu visas på instrumentpanelen, gör inte Waze det i skrivande stund, så för närvarande kan det bara ses i helskärm i CarPlay och inte bredvid det. Från dina kontroller för musikuppspelning. Hoppas detta åtgärdas snart.

TomTom GO-navigering

TomTom GO-navigering

(Bildkredit: TomTom)

Att köpa dedikerade TomTom-navigeringssystem kanske inte är något längre, men routingjätten är fortfarande på språng. Företagets Go Navigation-app för iOS är kompatibel med CarPlay, med detaljerade offlinekartor sparade på din telefon, livetrafik och fartkameror.

TomTom-kartor är anpassningsbara, visar bara den information du behöver, och uppdateras varje vecka för att ta hänsyn till förändringar i rutter på grund av vägarbeten och nya hastighetsbegränsningar. Liksom Waze fungerar TomTom GO Navigation fortfarande inte på CarPlays instrumentpanelssida, men eftersom Google Maps gör det nu är det förmodligen bara en tidsfråga innan andra följer efter.

Även om appen är gratis, arbetar TomTom på prenumerationsbasis för att hålla kartorna uppdaterade. Det börjar på $1.99 / €1.99 / AU$2.99 för en enda månad, eller $12.99 / €12.99 / AU$19.49 för ett år.

Ljud

Ljud

(Bildkredit: Audible, Inc.)

Det bästa stället för ljudböcker, Amazon-ägda Audible har en CarPlay-app. Precis som alla andra ljudappar vi har inkluderat här är Audibles gränssnitt otroligt enkelt. Ditt bibliotek med böcker visas för dig, tryck sedan bara på en för att fortsätta lyssna där du slutade.

Uppspelningskontrollerna tar upp hela skärmen, så det är lätt att spela utan att bli distraherad från vägen. Det är också värt att notera att alla ljuduppspelningskontroller i CarPlay-apparna ser likadana ut, i ett ytterligare försök att förenkla hela upplevelsen.

iHeart: radio, musik, podcasts

iHeart: radio, musik, podcasts

(Bildkredit: iHeartMedia Management Services, Inc.)

En allt-i-ett-ljudapp, iHeart är en prenumerationstjänst som inkluderar ett enormt musikbibliotek, tusentals direktsända lokala och nationella radiostationer och tillgång till alla populära podcaster.

Enkelhet är återigen namnet på spelet när det kommer till CarPlay-upplevelsen. Applikationen innehåller sidor för radio, spellistor och senaste poddar. Radiostationer filtreras efter genre så att dina favoriter är lätta att hitta, och det finns en nyligen spelad sektion för att komma tillbaka till dina senaste poddsändningar med bara ett tryck.

En USA-fokuserad medietjänst, iHeart är gratis med annonser eller är tillgänglig som en annonsfri prenumeration från €5.99 / AU$8.49 per månad (utan UK-appen i skrivande stund).

Apple podcasts

Apple podcasts

(Bildkredit: Apple)

För den här artikeln fokuserar vi främst på appar från tredje part, men vi ville inkludera Apple Podcasts som ett undantag. För miljontals iPhone-användare kommer detta förmodligen att vara deras favoritpodcast-app, så som tur är har Apple fått det att fungera bra med CarPlay.

Som med alla andra medieappar, CarPlay-gränssnittet har menyikoner överst, enkla innehållslistor och en helskärmssida för mediakontroll med stora kontroller spela upp/pausa och hoppa framåt/bakåt. Det finns också en bläddringssektion som hjälper dig att upptäcka nya poddar när du är på språng.

Fickplåster

Fickplåster

(Bildkredit: Podcast Media LLC)

Allmänt betraktad som en av de bästa podcast-apparna på marknaden, Pocket Casts är en podcast-app för sång och dans för iPhone. Den har avancerade uppspelningskontroller, automatisk nedladdning av nya avsnitt, ett iPad-gränssnitt och stöd för AirPlay, Chromecast och Sonos.

Men, som med alla appar som nämns här, är saker och ting mycket förenklade när det kommer till CarPlay. Det är förstås ingen dålig sak, men det betyder att menyerna och gränssnittet är nästan exakt samma som andra multimediaapplikationer. Detta är problemet med CarPlay; Apple ger bara utvecklare tillgång till en handfull mycket lättanvända gränssnittsdesigner, vilket låter innehållet i appen skilja dem åt.

Pocket Casts är tillgängligt gratis, medan dess Plus-prenumeration kostar $0.99 / €0.99 / AU$1.49 per månad eller $9.99 / €9.99 / AU$12.49 för ett år.

 

Dela detta