God of War Ragnarok kan vara ett fantastiskt skyltfönster för modernt AAA-spel, men dess spelinspirationer är djupa.

God of War Ragnarok-regissören Eric Williams diskuterade spelen som hjälpte till att forma hans vision om PS5-actionäventyret i en intervju med IGN (öppnas i en ny flik). Alla fem är NES-titlar, av vilka några kan du spela just nu via Nintendo Switch Online NES-biblioteket.

Williams urval sträcker sig från förutsägbara snitt till ganska djupa snitt. Han börjar med The Legend of Zelda och säger att "att leka i skogen som barn gjorde det här spelet så bekant och fantastiskt på samma gång."

Men dina andra alternativ är faktiskt mycket mer intressanta. Williams citerar också Punch-Out! av Mike Tyson, SNK slugger Baseball Stars, kultklassikern River City Ransom och, kanske kontroversiellt, Castlevania 2: Simon's Quest, en spelserie som fans betraktar som det första svarta fåret i Konamis fåniga och läskiga franchise.

känna sig inspirerad

mejores juegos de PS4: Kratos girando para mirar a la cámara en God of War Ragnarok

(Bildkredit: Sony Santa Monica)

Williams urval av inspirationer kan verka konstigt vid första anblicken, men han förklarar sina skäl bakom var och en mer än tillräckligt. "Det här spelet hade ett lönesystem som lärde mig grunderna i statistik och ekonomiska system", säger han till exempel om Baseball Stars.

De andra alternativen är inte så förvånande. River City Ransom (känd generiskt som Street Gangs i Europa) var långt före sin tid. Spelet innehöll en icke-linjär värld, upplåsbara drag och uppgraderbar statistik. Hans inflytande kan ses till denna dag i verk som Scott Pilgrim vs The World och efterföljaren serien River City Girls.

Castlevania 2: Simon's Quest ansågs också mer utanför ramarna för sin tid. Men förmodligen inte till det bättre. Spelet känns ganska ålderdomligt med dagens standarder med sin förvirrande värld, kryptiska progression och galet kodade dag/natt-cykel. Ändå var spelet inte utan sina lovande idéer som senare skulle förverkligas fullt ut i Castlevania: Symphony of the Night och andra "metroidvania"-liknande spel.

Dessa NES-spel kan vara lika gamla som kullarna med dagens standarder, men det är tydligt att de fortfarande har mycket inflytande. Även för moderna AAA-spel som inte kunde vara längre ifrån varandra i omfattning och budget. Vi är säkra på att många av de andra bästa PS5-spelen också inspirerades av retro.

Dela detta