Intels näst snabbaste Arc Alchemist GPU för bärbara datorer har sett benchmark-läckor och resultaten är blandade, även om vi måste vara mycket försiktiga när vi tolkar dem.

Det finns två uppsättningar riktmärken från en Weibo-användare (öppnas i en ny flik), påstås ha både spelprestanda i verkligheten (öppnas i en ny flik) och testning av syntetiska material (öppnas på en ny flik), som rapporterats av HXL på Twitter (och upptäckt av Tom's Hardware (Öppnas i en ny flik) och VideoCardz (Öppnas i en ny flik)).

Invånaren på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo, som går under namnet "Golden Pig Update", köpte tydligen en Machenike-dator för spel (som nyligen blev tillgänglig, men bara i Kina) med en Intel Arc A730M-processor. och Core i7-12700H . (Alder Lake). Som nämnts är A730M en del av den avancerade A7-familjen, men det är det näst bästa erbjudandet efter flaggskeppet A770M - dessa GPU:er har 24 respektive 32 Xe-kärnor.

Låt oss först titta på de syntetiska riktmärkena, där A730M uppnådde en grafikpoäng på 10,107 3 i 3070DMark TimeSpy, vilket är snabbare än en Nvidia RTX 3070 laptop GPU (och inte så långt borta från XNUMX Ti, d 'annanstans).

Dessutom delades 3DMark Fire Strike-poäng även för Arc A730M, av laptoptillverkaren, i det här fallet, och detta placerade Arc GPU lite lägre, mellan RTX 3060 och 3070.

Men den verkliga spelprestandastatistiken visade sig vara ganska annorlunda, enligt denna Weibo-läcka.

Golden Pig Upgrade testade Arc A730M med ett litet urval av spel och såg ett genomsnitt på 70 fps (bilder per sekund) inspelade med Metro Exodus i 1080p upplösning (med höga detaljer) och 123fps med F1 2020 vid 1080p (med höga detaljer). ). Assassin's Creed Odyssey klarade dock bara 38 fps vid 1080p (med mycket hög detaljrikedom), och sjönk till en ojämn låg nivå på 10 fps som den lägsta inspelade bildhastigheten.

På tal om lägsta bildhastigheter, medan Metro Exodus lyckades med en bra genomsnittlig bildhastighet här, föll den till en mycket låg låg på 9 fps, till och med långsammare än Assassin's Creed i det avseendet.

Uppenbarligen är resultaten här något blandade och placerar verkligen A730M under 3DMark-testerna. Som Tom's Hardware påpekar är Metro Exodus bildhastigheter jämförbara med RTX 3060, men Assassin's Creed Odyssey-prestanda är mer som RTX 3050.

Recension: En förvirrande översikt över prestanda

Det finns mycket att packa upp här, men det ska helt klart tas med stora mängder olika smaktillsatser. Il ya toute une serie de mises en garde, dont la moindre est que nous devons nous méfier des prétendus résultats de référence publiés sur Weibo (väl qu'il soit vrai que le fabrikant d'ordinateurs portables Machenike a également fourni a Drésultat, como 3 anges).

3DMark-resultaten ser verkligen imponerande ut, och kanske till och med för imponerande när du kommer ihåg att detta är Intels näst bästa A7 GPU, och inte ens flaggskeppet, men det slår tydligen RTX 3070 i ett riktmärke. . Syntetiska tester som dessa är dock inte lika värdefulla som den faktiska spelprestanda, och Intel kan ha optimerat sin grafikdrivrutin avsevärt för dessa typer av tester.

Å andra sidan har grafikdrivrutinen uppenbarligen inte blivit helt finslipad för vissa av de testade spelen, med tanke på dessa fall till mycket låga lägsta bildhastigheter, vilket indikerar "drivrutiner pågår." Faktum är att vi inte vet vilken version av drivrutinen som användes här, men detta är helt klart en tidig fungerande version (en utan officiellt stöd, med tanke på att Alchemist-drivrutinen med A730M-stöd släpptes idag). Weibo-användaren noterade också att Shadow of the Tomb Raider visade sig vara omöjlig att köra för benchmarking, den bara kraschade och laddades inte alls.

Det finns även andra variabler möjliga i kombination med spelets riktmärken, såsom om drivrutinen Dynamic Tuning Technology (DTT) är aktiverad; det är Intels syn på intelligent kraftfördelning mellan CPU och GPU, men det visade sig fortfarande vara det. lite vinglig och hämmar prestationen.

Sammantaget är den potentiella prestandan för A730M fortfarande en svår bild att reta ut från dessa tidiga benchmark-förhandsvisningar, men allt pekar på något vi har teoretiserat om ett tag. Intel behöver nämligen fortfarande arbeta med mjukvara för Arc GPU:er, och de förseningar vi ser på skrivbordets grafikkortsfront är sannolikt relaterade till detta behov av ytterligare arbete med drivrutinsoptimering.

Det uppenbara problemet med förseningen är att när Intel lägger mer och mer tid på att forma mjukvara, kommer lanseringen av nästa generations grafikkort från AMD och Nvidia allt närmare, och jämförelser av GPU kommer att bli ett mycket svårare område för Arc Alchemist. Produkter.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Dela detta