Enligt en ny studie från Trend Micro ökar antalet e-postburna säkerhetshot igen.

Företagets senaste rapport, baserad på data från produkter som kompletterar inbyggt skydd och plattformar som Microsoft 365 och Google Workspace, visar att mer än 33,6 miljoner blockerade moln-e-posthot blockerades 2021, en ökning med 101 % jämfört med det föregående. år.

Förra året var den största ökningen av e-postmeddelanden som innehöll tidigare oidentifierad skadlig programvara: 221 %. Bland kända skadliga program blockerade e-postsäkerhetstjänster 3,3 miljoner skadliga filer, en ökning med 134 % från 2020. För nätfiske blockerades 16,5 miljoner attacker, en ökning med 138 % jämfört med föregående år. Inloggningsnätfiske-attacker ökade med 15 % till 6,3 miljoner fall.

Ransomware på nedgång

Det finaste i nyheterna är minskningen av upptäckter av ransomware. År-för-år minskade mängden upptäckta ransomware med 43%, enligt rapporten, och författarna föreslog att nedgången kan ha något att göra med att ransomware-attacker blivit mer riktade. Dessutom har Trend Micro blivit bättre på att blockera några av de mer populära ransomware affiliate-verktygen, sa han.

Bortsett från ransomware, sjönk Business Email Compromise (BEC) upptäckter också med 11 %, men bara för hot som upptäckts med traditionella verktyg. Trend Micros AI-baserade skrivstilsanalysfunktion upptäckte 83 % fler BEC-hot, vilket tyder på att bedragare blir mer sofistikerade.

För Trend Micro är detta en tydlig indikation på att e-post fortsätter att vara den mest populära attackvektorn för hotaktörer som riktar sig mot slutpunkter överallt.

"Varje år ser vi innovation i hotlandskapet och en utveckling av attackytan för företag, men varje år förblir e-post ett av de största hoten mot organisationer", säger Jon Clay, vice vd för Threat Intelligence Company.

"Det bästa sättet för försvarare att minska dessa risker är att ta ett plattformsbaserat tillvägagångssätt, belysa hot och tillhandahålla förenklat förebyggande, upptäckt och svar utan gränser."

Dela detta