AMD har bekräftat att nästa generations multi-chip, multi-IP Instinct CDNA 4-accelerator för närvarande är under utveckling och förväntas släppas 2023, känd som Instinct MI300 GPU. Tekniskt sett är detta faktiskt en APU som kommer att kombinera nästa generations CDNA 3-kärnor med nästa generations Zen 4 CPU-kärnor.

Det stämmer: detta chip kombinerar CPU- och GPU-kärnor i ett enda paket för datacenter och AI, och den förväntade prestandaökningen är enligt uppgift monstruös.

Instinct MI300-acceleratorn har en enhetlig minnes-APU-arkitektur och nya matematiska format för att leverera en förbättring på 5x prestanda per watt jämfört med CDNA 2, samt en förväntad 8x förbättring av AI-drivprestanda jämfört med sin andliga föregångare, MI250X.

Instinct kommer att göra detta möjligt med en 5nm processnod och en fjärde generationens Infinity-arkitektur. I grund och botten borde vi se prestandaförbättringar eftersom den enhetliga arkitekturen eliminerar redundanta kopior av minne och tar bort behovet av en andra pool av DRAM kopplat till processorn.

Detta är naturligtvis intern AMD-statistik, så ta prestandaförutsägelser med en nypa salt tills verklig prestanda kan dokumenteras. Inget officiellt lanseringsdatum angavs, även om AMD bekräftade på sin Financial Analyst Day 2022 att de planerar att släppa Instinct MI300 2023.

David Wang tillkännagav chipsen av Instinct-klassen för AI- och datacentersegmentet tillsammans med Compute GPU-färdplanen, som även inkluderar AMD RDNA 4 Gaming GPU:er.

"Det är här vi tror att vi kan vinna när det gäller differentiering", sa AMD:s VD Lisa Su i sitt huvudtal vid evenemanget. ”Det här handlar om ledarskap inom informationsteknologi. Det handlar om att utöka ledarskapet för datacenter. Det handlar om att utöka vårt AI-fotavtryck. Det handlar om att utöka vår mjukvarukapacitet. Och då handlar det egentligen om att föra samman en bredare insats för anpassade lösningar eftersom vi tror att det är ett tillväxtområde för framtiden."

Analys: Det kommer inte att bli en lätt vinst för AMD

(Bildkredit: AMD)

Detta är långt ifrån AMD:s första rodeo med superdatorer, eftersom det släppte sin första datacenter-GPU (den GCN-baserade Vega II) i slutet av 2018, följt av sin första CDNA-baserade Radeon Instinct MI100 GPU 2020. .

Nvidia presenterade också sin GPU-färdplan för året i mars med tillkännagivandet av sin Hopper GPU-arkitektur och har länge dominerat försäljningen av superdatoracceleratorer och rapporterade en marknadsandel på 90 % 2021.

AMD:s senaste intåg på datacentermarknaden kommer inte att bli en lätt vinst, särskilt inte med Intels Falcon Shores XPU som är redo att lägga till mer konkurrens 2024, även om det betyder att AMD, Nvidia och Intel alla kommer att ha hybrid CPU-GPU-chips. som matar in data . centrala marknaden under de kommande åren.

Ändå är Team Red mer självsäker än någonsin, så vi måste bara titta på det här utrymmet och se om Nvidia kan hålla fast vid sin superdatorkrona.

Dela detta