Alla ögon är riktade mot Apple just nu, eftersom företaget precis har introducerat sin nästa stora iPhone-programuppdatering, iOS 16. Men Apple är inte det enda företaget som introducerar ny programvara, eftersom Google i tysthet har släppt sin juni-funktion för Pixel-telefoner, och den kommer med några iögonfallande förbättringar i sig.

Den kanske största uppdateringen är förbättringar av Googles At a Glance-widget, som gör viktig information synlig på både hemskärmen och låsskärmen.

Uppdateringen lägger till nya alternativ för vilken information som kan visas på låsskärmen, inklusive en videoström från din Nest Doorbell, luftkvalitetsvarningar och en påminnelse om att ficklampan är på.

Men det är inte allt den här uppdateringen ger. Det låter dig också lägga till en genväg till ett fångat vaccinationskort på din hemskärm, så att du kan se bevis på din vaccinationsstatus med bara ett klick.

På andra ställen har Googles Live Translate-funktion nu stöd för traditionell kinesiska, koreanska, holländska, turkiska och thailändska; nya tapeter är tillgängliga; och uppdateringen landar tillsammans med en Pocket Operator-app (öppnas i en ny flik), som låter dig redigera och lägga till ljud till dina inspelade videor.

Det finns också den vanliga uppsjön av buggfixar och säkerhetsuppdateringar, så även om du inte är intresserad av de nya funktionerna är uppdateringen värd att ladda ner. Den har redan börjat rulla ut, men den kommer inte att vara tillgänglig för alla direkt, så håll utkik efter en varning på din telefon.

Analys: låsskärmar får uppdateringar på iOS och Android

En av de fantastiska nya funktionerna i iOS 16 är möjligheten att helt anpassa din låsskärm och lägga till widgets till den. Det är en stor förändring, men med borttagningen av den här funktionen får Pixel-användare för närvarande en mängd nya widgetliknande funktioner via den snabba uppdateringen.

Dessa nya funktioner följer andra senaste uppdateringar av At a Glance som lade till jordbävningsvarningar och detaljer om anslutna Bluetooth-enheter till låsskärmen, så att du kan se mycket utan att behöva låsa upp telefonen.

Som sagt, dessa funktioner är endast tillgängliga för Pixel-ägare, inte Android-världen i stort, och det ser ut som att iOS 16 kommer att tillåta användare att lägga till ett ännu bredare utbud av saker till låsskärmen.

Så det är inte riktigt med vad Apple gör, men å andra sidan är det redan tillgängligt, medan iOS 16 troligen inte kommer att släppas i sin slutgiltiga form förrän i september.

Dela detta