Europeiska unionen kommer att kräva att alla mobiltelefoner, surfplattor och andra elektroniska enheter har en USB-C-laddningsport i slutet av 2024, vilket innebär att Apple-produkter som iPhone och iPad måste lämna Lightning-porten, patenterad av företaget.

Europeiska lagstiftare har velat ha en enda standard i mer än ett decennium, med hänvisning till betydande mängder e-avfall som orsakats av oanvända laddare och besväret för Android- och iPhone-användare som behöver olika kablar för olika enheter.

Han bestämde sig för att lagstifta efter att ha blivit frustrerad över branschens bristande framsteg när det gäller att hitta en kompromiss.

En laddare för att styra dem alla

De nya reglerna omfattar e-läsare, hörlurar, digitalkameror, hörlurar och hörlurar, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare, medan bärbara datorer kommer att behöva installeras inom 40 månader efter att reglerna trädde i kraft. Trådlös laddning täcks inte, men kan läggas till senare.

De nya reglerna kommer också att ge konsumenterna möjlighet att välja om de vill ha en laddare när de köper en ny enhet. EU säger att dess nya regler kommer att uppmuntra återanvändning av laddningsutrustning, spara 250 miljoner euro per år för konsumenterna och undvika 11.000 XNUMX ton elektroniskt avfall.

"I dag har vi gjort den gemensamma laddaren till verklighet i Europa", säger Alex Agius Saliba, Europaparlamentets föredragande i frågan. Europeiska konsumenter har länge varit frustrerade över ackumuleringen av flera laddare med varje ny enhet. Från och med nu kan du använda en enda laddare för alla dina bärbara elektroniska enheter. »

Användningen av USB-C kommer att påverka Apple oproportionerligt mycket, som kommer att behöva skapa en specialutgåva av sina produkter för Europa eller tvingas modifiera designen för alla marknader i världen. Apple har konsekvent motsatt sig alla förelägganden och hävdat att det skulle skapa en enorm mängd elektroniskt avfall när konsumenterna blir av med sina gamla Lightning-laddare.

Via Reuters (öppnas i en ny flik)

Dela detta