Loom, en samarbetsstartup som säljer programvara för asynkron videokommunikation, har sagt upp personal med hänvisning till kostnadsminskningar i ekonomisk motvind.

Enligt källor som citeras av TechCrunch har företaget sagt upp 34 anställda, vilket motsvarar 14% av dess personalstyrka. Loom bekräftade för Computerworld antalet uppsagda anställda och lämnade följande uttalande från VD Joe Thomas:

Vi var tvungna att fatta det extremt svåra beslutet att gå vidare med neddragningar inom vårt team. Varje drabbad person var inte bara en talangfull medarbetare, utan också en värdefull person och lagkamrat. Vi är fast beslutna att stödja dessa anställda genom denna övergång, både genom det avgångsvederlag som erbjuds dem och genom professionellt stöd. Vi är säkra på vägen framåt för Loom. I slutändan togs detta beslut för att säkerställa att vi kan gå framåt på ett hållbart sätt, särskilt i ljuset av ökad ekonomisk osäkerhet, och fortsätta att leverera på vår vision i många år framöver.

Loom samlade in €130m i Andreessen Horowitz-ledda Series C-finansiering förra året, vilket bringade den totala finansieringen till €203m och en värdering på €1.5 miljarder. Företaget, som grundades av Vinay Hiremath, Shahed Khan och Joe Thomas 2015, har 12 miljoner användare över 200 000 företag.

Loom tillkännagav en betydande uppgradering av sin plattform tidigare i år med tillägget av ett "högkvarter" för samarbete som inkluderar en personlig hemskärm, populära videorekommendationer och möjligheten att följa kollegor. Angela Ashenden, huvudanalytiker på CCS Insight, kommenterade då att uppdateringen ser att Loom "mognar till en fullfjädrad samarbetsapp för team."

"Detta är en betydande uppdatering av verktyget och signalerar företagets ambitioner inom företagssamarbete", sa Ashenden.

Medan en nedgång i rekryteringen har varit uppenbar bland stora teknikföretag de senaste månaderna, inklusive Salesforce, Microsoft, Meta, Twitter och Uber, är bilden mörkare för nystartade företag inom sektorn.

Whiteboard-samarbetande mjukvaruleverantör Mural, värderad till mer än 2 miljarder euro, sade upp ett okänt antal anställda i maj, medan den virtuella evenemangsplattformen Hopin enligt uppgift sade upp 138 anställda tidigare i år. Mer än 120 teknikföretag har sagt upp personal hittills i år, enligt spårningssajten Layoffs.fyi.

Ett allmänt delat memo från startacceleratorn Y Combinator förra månaden varnade grundarna att "förbereda sig på det värsta" mitt i ekonomiska farhågor.

"Om din plan är att samla in pengar under de kommande 6 till 12 månaderna, kanske du gör det på höjden av lågkonjunkturen. Kom ihåg att dina chanser att lyckas är extremt låga, även om ditt företag går bra. Vi rekommenderar att du ändrar din plan”, står det i PM.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta