Årets Adobe Max 2022 betonade 3D-design och mixed reality-headset, men den AI-genererade elefanten i rummet var uppkomsten av text-till-bild-generatorer som Dall-E. Hur planerar Adobe att svara på dessa revolutionerande verktyg? Långsamt och försiktigt, enligt keynoten, men en viktig funktion gömd i den nya versionen av Photoshop visar att processen redan har börjat.

Nära slutet av versionskommentarerna (öppnas i en ny flik) för den senaste versionen av Photoshop v24.0 finns en betafunktion som heter Background Neural Filter. Vad gör du? Precis som Dall-E och Midjourney låter den dig "skapa en unik bakgrund baserat på beskrivningen." Allt du behöver göra är att ange en bakgrund, välj "Skapa" och välj det resultat du föredrar.

Det är dock inte i närheten av Adobes rival Dall-E. Det är bara tillgängligt i Photoshop Beta, en separat testbädd från huvudappen, och är för närvarande begränsad till att trycka på färger för att producera olika fotobakgrunder, snarare än konstiga hopkok från de mörkaste hörnen av din fantasi.

Men det "neurala bakgrundsfiltret" är ett tydligt bevis på att Adobe, om än försiktigt, går djupare in i AI-bildgenerering. Och hans huvudtal på Adobe Max visar att han tror att denna friktionsfria metod att skapa visuella bilder utan tvekan är framtiden för Photoshop och Lightroom, när den mindre frågan om upphovsrätt och etiska standarder är avgjorda.

kreativa andrapiloter

Adobe nämnde inte riktigt "Neural Filter Background" som kommer till Adobe Max 2022, men det förklarade var tekniken så småningom kommer att hamna.

David Wadhwani, VD för Adobe Digital Media Business, sa att företaget har samma teknologi som Dall-E, Stable Diffusion och Midjourney; du har bara valt att inte implementera det i dina appar ännu. "Under de senaste åren har vi investerat allt mer i Adobe Sensei, vår AI-motor. Jag tycker om att kalla Sensei för sin kreativa co-driver," sa Wadhwani.

"Vi arbetar på nya funktioner som kan ta våra viktigaste flaggskeppsappar till helt nya nivåer. Föreställ dig att du kan be din kreativa co-pilot i Photoshop att lägga till ett objekt till scenen genom att helt enkelt beskriva vad du vill eller be din co-pilot. pilot för att lägga till ett objekt till scenen. -pilot för att ge dig en alternativ idé utifrån det du redan har byggt. Det är som magi", tillade han. Det går verkligen utöver Photoshops Sky Replacement-verktyg.

Un hombre parado en el escenario frente a una versión de Photoshop

(Bildkredit: Adobe)

Han sa detta medan han stod framför en simulerad version av hur Photoshop skulle se ut med Dall-E:s krafter (ovan). Budskapet var tydligt: ​​Adobe kunde återge text-till-bild i denna skala vid denna tidpunkt, men valde att inte göra det.

Men det var Wadhwanis Lightroom-exempel som visade hur den här typen av teknik kunde integreras mer förnuftigt i Adobes kreativa applikationer.

"Tänk om du kunde kombinera 'gen-tech' med Lightroom. Så jag kunde be Sensei att förvandla natt till dag, ett soligt foto till en vacker solnedgång. Flytta skuggorna eller ändra vädret. Allt detta är möjligt idag med de senaste framstegen inom generativ teknik”, förklarade han med en liten nick till Adobes nya rivaler.

Så varför hålla tillbaka medan andra stjäl dina AI-genererade pommes frites? Den officiella anledningen, och en som säkerligen har vissa fördelar, är att Adobe har ett ansvar att se till att denna nya makt inte utövas hänsynslöst.

"För dig som inte är bekant med generativ AI kan du skapa en bild bara från en textbeskrivning. Och vi är väldigt exalterade över vad det kan göra för er alla, men vi vill också göra det på ett genomtänkt sätt," Wadhwani. förklarade. . "Vi vill göra detta på ett sätt som skyddar, stärker och kämpar för kreatörernas behov."

Vad betyder detta i praktiken? Även om det fortfarande är lite vagt, kommer Adobe att röra sig långsammare och försiktigare än Dall-E. "Detta är vårt engagemang för dig," sa Wadhwani till Adobe Max-publiken. "Vi närmar oss generativ teknik från ett skaparcentrerat perspektiv. Vi tror att AI bör förbättra mänsklig kreativitet, inte ersätta den, och att den ska gynna skapare, inte ersätta dem."

Detta förklarar delvis varför Adobe hittills bara har gått så långt som Photoshops "neurala filterbakgrund". Men det är också bara en del av historien.

det långa spelet

Trots att Adobe är den historiska jätten av kreativa appar, är Adobe utan tvekan fortfarande väldigt innovativa: ta bara en titt på några av projekten på Adobe Labs (öppnas i en ny flik), särskilt de som kan förvandla objekt i den verkliga världen till digitala 3D-tillgångar .

Men Adobe kommer sannolikt också att överraskas av snabbrörliga rivaler. Sådana som Photoshop och Lightroom designades som skrivbordsverktyg, vilket innebär att Canva stal utvecklingen av lättanvända, molnbaserade designverktyg. Det är därför Adobe spenderade 20 miljarder euro på Figma förra månaden, mer än vad Facebook betalade för WhatsApp 2014.

En bärbar datorskärm som visar olika bilder genererade av AI med Dall-E 2

(Bildkredit: Microsoft)

¿Ocurre lo mismo con Dall-E y Midjourney? Probablemente, porque Microsoft acaba de anunciar que Dall-E 2 se integrará con su nueva aplicación de diseño gráfico Designer (arriba), parte de su suite de productividad 365. Los generadores de imágenes de IA están llegando al gran público, a pesar de las dudas de Adobe sobre la rapidez. esto pasa.

Y, sin embargo, Adobe también tiene razón sobre los problemas éticos que rodean a esta fascinante nueva tecnología. Hay una nube masiva de derechos de autor que crece con el aumento de la generación de imágenes de IA, y es comprensible que uno de los fundadores de la Iniciativa de Autenticidad de Contenido (ICA), que está diseñado para luchar contra las falsificaciones profundas y otro contenido manipulado, dude en hacer todo. IA generativa.

Ändå visar Adobe Max 2022 och ankomsten av det "neurala bakgrundsfiltret" att AI-bildgenerering utan tvekan kommer att vara en stor del av Photoshop, Lightroom och fotoredigering i allmänhet; det kan ta lite längre tid att visas i din favorit. Adobe-applikation.

Dela detta