Den kinesiska grafikkortstillverkaren Gunnir har avslöjat världens första tredjeparts anpassade skrivbords-GPU från Intels nya Arc Alchemist-sortiment, nämligen Arc A380 Photon 6GB OC. Gunnirs pressmeddelande indikerar att Intel nu officiellt har lanserat Arc A3-serien i Kina, i linje med tidigare nyheter om att A3 GPU:er bara skulle vara tillgängliga till att börja med.

Så imponerar A380 Photon? Tja, vi har inte sett några specifika riktmärken än, men det första intrycket är uppriktigt sagt inte bra med tanke på den nuvarande konkurrensnivån på marknaden för desktop-GPU. Arc A380 är ett nybörjargrafikkort, som för närvarande anses prestera liknande Nvidias GTX 1650 Super, och Gunnirs Photon-modell ändrar basspecifikationen lite, men inte tillräckligt för att bli intressant.

A380 Photon 6GB OC har samma åtta Xe-kärnor och åtta strålspårningsenheter som standard A380, men "OC"-delen av namnet antyder att dess 2450MHz boostklocka kommer att vara högre än GPU-frekvensen. TDP är också högre på Gunnirs kort, upp till 92W jämfört med standard 75W. Det är fortfarande lägre än GTX 100 Supers 1650W TDP, men högre än AMD:s budget RX 6400 på 53W.

En av huvudskillnaderna mellan den ursprungliga Arc A380 och Photon är att Gunnirs kort använder en design med dubbla fläktar, i motsats till Intels ursprungliga enfläktkonfiguration. Tyvärr är det en ganska oinspirerad design, vilket är lite nedslående med tanke på att detta faktiskt är vår första titt på stationära Intel Arc-kort. Åh, och minneshastigheten är oförklarligt lägre än riktmärket på 16 Gbps och körs på 15,5 Gbps istället.

Gunnirs pressmeddelande retade också en kommande flaggskepps-GPU i Arc-serien, som från denna supersuddiga bild tror vi är en modell med tre fläktar med en liknande designestetik. Du kan inte säga om det är Intel A770 eller A780 GPU, men Gunnirs användning av termen "flaggskepp" får oss att tro att det kommer att vara den avancerade A780.

Suddig teaser-bild av Gunnirs kommande flaggskepps-GPU från Intel Arc

(Bildkredit: Gunnir, Intel)

Analys: Vad spelar Intel med Desktop Arc?

Den här versionen av Gunnir har nästan bekräftat tidigare läckor angående Intels GPU på ingångsnivå, men den lämnar oss fortfarande lite förvirrade. Detta är i själva verket Intels första officiella steg in i det grumliga vattnet på marknaden för skrivbordsgrafikkort, och det första steget har tagits med praktiskt taget ingen fanfar.

Den verkliga förklaringen är kanske att Intel använder den kinesiska marknaden som en testplats för Arc, med hårt kontrollerade utgåvor som enbart börjar med kinesiska tillverkare av bärbara datorer och inte vill gunga båten för mycket ifall andra hemmamarknader tar över. se.

A380 är inte särskilt imponerande - prestanda kommer knappt att slå GTX 1060 som nu är 8 år gammal - så Intel vill hålla saker lågmälda vid denna tidpunkt är vettigt. Det kommer förmodligen inte att störa vår toppranking för GPU. Men om GPU:er på ingångsnivå har potential att sälja bra i Kina kan det vara ett smart öppningsdrag från Intels sida, särskilt som Nvidias budget GTX 1630 också är på väg.

Arc A5 och A7 GPU:erna är fortfarande på väg utan något släppdatum, och i nuläget är det oklart om de också kommer att börja livet som endast Kina-produkter. Ändå förväntar vi oss att Intel ska göra mycket mer väsen av A780-lanseringen, eftersom det här kortet förväntas byta slag med Nvidias utmärkta RTX 3070.