Den första trailern för Blonde, Netflix påkostade nya biopic om skådespelerskan och sångerskan Marilyn Monroe, har premiärvisats online. Klicka nedan för att se:

Filmen spelar No Time To Die och Blade Runner 2049-skådespelerskan Ana de Armas som Monroe, med Adrien Brody, Sara Paxton, Bobby Cannavale och Julianne Nicholson bland birollerna.

Blonde regisserades av Andrew Dominik, mannen bakom den episka westernfilmen The Assassination of Jesse James av fegisen Robert Ford och Chopper, samt två långa dokumentärer om musikern Nick Cave.

Dominik skrev också manuset, som är en anpassning av Joyce Carol Oates 2000 Pulitzer-prisbelönta roman med samma namn.

Oates roman spårar Monroe från hennes oroliga barndom som Norma Jeane Mortenson, tillbringad i olika fosterhem och barnhem i Los Angeles, till hennes återuppfinning som en avgörande Hollywoodstjärna från 1950-talet och hennes tragiska död vid en ålder av 36 år.

Blonde har redan anpassats en gång, för en miniserie från 2001 med Poppy Montgomery som Monroe. Dominiks åsikt visade sig dock vara mer kontroversiell...

Kontroversiell? Hur?

Blond har varit föremål för kontroverser på grund av dess NC-17-betyg, vilket är första gången ett Netflix-original har fått ett sådant betyg. En NC-17 betyg gör filmen strikt 18+. Betyget är sällsynt och de flesta filmer som får en släpps senare på nytt till ett R-betyg, där alla under 17 år som vill se filmen måste åtföljas av en förälder eller vuxen vårdnadshavare.

Det rapporterade meddelandet utlöste en klyfta mellan Dominik och Netflix, som vände sig till Jennifer Lame, utgivaren av hits som Tenet och Hereditary, för att försöka tänka om rörelsen. I slutändan ser det ut som att Dominik vann dagen.

Den officiella sammanfattningen av filmen, som Netflix släppte idag, lyder: "Blonden återuppfinner djärvt livet för en av Hollywoods mest bestående ikoner, Marilyn Monroe. Från hennes flyktiga barndom som Norma Jeane, genom hennes uppgång till stjärnstatus och romantiska förvecklingar, Blonde." han suddar ut gränserna mellan fakta och fiktion för att utforska den växande separationen mellan sitt offentliga jag och sitt privata jag.

Blonde kommer att debutera på Netflix den 23 september världen över. Det förväntas bli en av Netflixs främsta utmanare för prissäsongen, och chefer på streamingjätten är fortfarande angelägna om att vinna Oscar för bästa film.

Vill du se de bästa filmerna på Netflix just nu? Vi har det du behöver här.

Dela detta