Slutet på stökiga kablar för hemmabioentusiaster kan vara i sikte, efter en ändring av den nya HDMI 2.1a-standarden som möjliggör ett nytt sätt att skicka ström genom en kabel.

Hittills har de som använt passiva kablar från sina TV-apparater eller mottagare längre än 3m/10ft ofta upplevt signalförsämring eller stabilitetsproblem när de tittade på HDMI 2.1-innehåll med högre bandbredd.

De enda alternativen för de som ville titta på innehåll som krävde hela 48 Gbps av en ultrahöghastighetskabel (tänk filmer med Dolby Vision och Dolby Atmos i TrueHD eller 8K-innehåll) var att köra en aktiv HDMI 2.1-kabel med strömförsörjning oberoende av annan ansluten kabel.

Allt detta förändras med den nya HDMI 2.1a Amendment 1-specifikationen som släpptes i går av certifieringsorganet HDMI Licensing.

Revideringen innehåller en funktion som heter "Power Over Cable", som kommer att tillåta källenheter som spelkonsoler och streamingboxar att ge extra kraft, vilket gör att längre HDMI-kablar kan bibehålla en stark signal.

Kabeln och källenheterna måste stödja kabelström för att detta ska fungera, och du måste också se till att din kabel är ansluten på rätt sätt, eftersom funktionen bara fungerar på ett sätt.

För dem som är oroliga för att deras befintliga hårdvara kanske inte kan använda den här funktionen är den goda nyheten att Cable Power-kompatibla kablar är konfigurerade för att erbjuda valfria USB Micro-B- eller Type-C-kontakter för källenheter, vilket gör att du kan använda extra energi. som kommer att göras tillgänglig.

Den dåliga nyheten är att funktionen verkar kräva speciella chips i källenheterna för att fungera, vilket betyder att det är osannolikt att din nuvarande utrustning kommer att kunna stödja den via en firmwareuppdatering.

Men det betyder att om du vill använda en av de bästa AV-mottagarna i ett rum för att strömma video till samlingen av 4K- och 8K-TV-apparater som är spridda över 10 fot in i ditt hus, nu kan du det.

Analys: Ytterligare en stor barriär har slagits ner för 8K och 120Hz

Från rikare okomprimerade 4K Blu-Ray-filmer till snabbare bildhastigheter och Dolby Atmos soniska majestät i TrueHD, vi har lyft fram de revolutionerande fördelarna med HDMI 2.1 på TechRadar under en tid.

Att dra nytta av alla dessa egenskaper var lätt nog om du har en enkel TV eller PC-installation, men om din hårdvara behöver placeras längre bort från skärmen, särskilt för de som använder projektorer, är det osannolikt att du har kunnat fördjupa dig helt . . i världen att 48Gbps-kablar har öppnats.

Med 8K-video och 4K 120Hz-spel nu redo att komma in i mainstream och ännu fler krav på bandbredd, är den nya nätsladdsfunktionen mycket läglig.

Den enda verkliga nackdelen med nyheterna är sannolikheten att behöva ny hårdvara för att dra nytta av fördelarna HDMI 2.1a och Cable Power ger, och nyheten kommer sannolikt att uppröra nästa generations konsolägare som vill dra full nytta av det. bildhastighetsspel under långa tidsperioder. kör kabelkonfigurationer. Men kanske kommer den länge ryktade PS5 Pro att inkludera denna funktion som standard.

Dela detta