AMD släppte sina Ryzen Threadripper Pro 5000 WX-seriens processorer för flera månader sedan som en OEM-exklusiv, vilket var ett stort slag för fans som ville bygga sin egen arbetsstation med hårdvaran, även om ett nytt uttalande bekräftar planer på att göra det. få för DIY. passionerad.

Som rapporterats av WCCFTech (Öppnar i en ny flik), meddelade en AMD-anställd på sina community-forum (Öppnas i en ny flik) att monster-Zen 3-processorn kommer att vara tillgänglig för tredjeparts-OEM över hela världen i juli. Ryzen Threadripper Pro 5000-serien förväntas komma ut på gör-det-själv-marknaden senare i år, även om inget officiellt releasedatum har angetts.

Denna efterlängtade efterföljare till Zen 2 Threadripper Pro 3000-serien tillkännagavs ursprungligen i mars 2022 och kom slutligen ut på marknaden inuti Lenovo P620 desktop-arbetsstationen i maj samma år. Men många entusiaster har väntat på att få tag på en av dessa kraftfulla processorer utan att gå sönder ett förbyggt system från Dell eller Lenovo, och det råder ingen tvekan om varför.

AMD Ryzen Threadripper Pro 5000-serien är ett odjur, packad med upp till 64 kärnor och 128 trådar och kan boost-klockor på upp till 4,5 GHz. Du får också 3 MB L256-cache och stöd för upp till 128 PCIe 4.0-banor. , så det är det inte en CPU du är intresserad av om du inte behöver köra krävande applikationer.

MD Ryzen Threadripper Pro 5000 SKU Kärnor/TrådarFrekvens (Boost/Bas)TDPAMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX64/128Upp till 4,5/2,7GHz280WAMD Ryzen Threadripper Pro 5975WX32/64Upp till 4,5GHz 3,6GHz 280GHz 5965GHz 24GHz 58 4,5GHz 48 4,5GHz 48 XNUMXGHz XNUMX XNUMXGHz XNUMX XNUMXGHz XNUMX XNUMX MD XNUMX XNUMXGHz XNUMX XNUMXGHz XNUMX XNUMXGHz XNUMX XNUMXGHz /XNUMXGHz

Processorerna är fortfarande designade för att fungera med befintliga WRX80-kretsuppsättningar och sWRX8 CPU-socket, vilket gör det lättare att uppgradera från äldre versioner av Zen 2, och AMD har bekräftat att vissa moderkort kommer att stödja överklockning för CPU och minne.

Faktum är att Threadripper-familjen är på väg att bli mycket mer strömlinjeformad överlag, eftersom AMD bekräftar sina avsikter att förena Threadripper och Threadripper Pro-serien och skriver på sitt forum att: "Framöver kommer -Form Threadripper nu att använda ett enda gemensamt ramverk . Det betyder att det kommer att finnas en uppsättning Threadripper PRO-processorer att välja mellan, med en CPU-socket och en chipset, och varje processor kommer att baseras på AMD Ryzen Threadripper PRO-kisel."

I grund och botten är detta slutet på raden för det icke-professionella Threadripper-processorsortimentet, men eftersom detta är en produkt som marknadsförs mot krävande professionella industrier, går vi bara miste om namnhårdvara. Som sagt, Threadripper Pro-serien är dyrare än den icke-professionella "konsumentserien", vilket kan öka kostnaderna för människor som vill bygga en ny arbetsstation.

Analys: Ett kraftfullt men potentiellt dyrt köp

Ingen av processorerna som listas av Team Red är officiellt prissatta än, men det kommer verkligen inte att vara ett billigt köp om du planerar att köpa en när den kommer upp på hyllan, och kostnaden för själva processorn är inte den enda kostnaden. Du bör vara orolig om du aldrig har byggt din egen arbetsstation tidigare.

Moderkort som stöder dessa styrkretsar är också dyra och tenderar i allmänhet att vara lite större än en standard ATX-produkt, som faller under e-ATX-kategorin.

E-ATX mobos kan behöva ett större fodral för att rymma dem, såväl som en design som främjar luftflödet för att hålla systemet svalt när det fungerar under de tunga belastningar det är designat för. Dessa är alla överväganden att tänka på när du överväger att uppgradera från en vanlig stationär dator till en kraftfull arbetsstation, särskilt om du tänker bygga en från grunden.

Lyckligtvis finns det gott om förbyggda skrivbordsarbetsstationer där ute om du hellre vill ha ett professionellt monterat system, så även om du inte är på gör-det-själv-marknaden kan vi alla snart njuta av lite av denna söta Zen 3-godhet när vi burk. ha råd med det.

Dagens bästa processoravtal