NASA ber SpaceX och Amazon att ersätta deras

Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet (CMA) är oroad över att den föreslagna fusionen på 7.300 miljarder dollar mellan Viasat och Inmarsat kan driva upp priserna för Wi-Fi ombord av lägre kvalitet.

Tidiga resultat från en undersökning (öppnas i en ny flik) av vakthunden drog slutsatsen att affären skulle kombinera de två största leverantörerna på en marknad med få andra alternativ.

Medan flera företag, inklusive Starlink och OneWeb, riktar sig till flygmarknaden med sin Low Earth Orbit (LEO) satellitteknik, kommer det att ta tid för dessa företag att bli stora aktörer.

satellitanslutning

Med tanke på svårigheten att byta leverantör när utrustning väl har installerats är CMA oroad över att det sammanslagna företaget faktiskt kan ta en stor del av marknaden innan en potentiell konkurrent kan konkurrera.

"Detta är en marknad som utvecklas, men de sammanslagna företagen är för närvarande två av nyckelaktörerna, och det är fortfarande osäkert om nästa generation av satellitoperatörer kommer att kunna konkurrera effektivt med dem", säger Colin Raftery, senior director för CMA.

"I slutändan kan flygbolag möta en sämre affär på grund av denna sammanslagning, som kan drabba brittiska konsumenter när anslutningar ombord blir mer utbredda."

Båda sidor har nu fem arbetsdagar på sig att lägga fram förslag som tar itu med CMA:s oro, varefter CMA har lika tid på sig att acceptera alla erbjudanden eller hänvisa ärendet till en "Fas 2"-utredning.

VD:ar för båda företagen förnekade att sammanslagningen var konkurrensbegränsande och sa att de hoppades att Fas 2 skulle tillåta affären att gå vidare.

”Det finns ett stort intresse för prisvärda, högpresterande, överallt förekommande lösningar. [Wi-Fi under flygning], så CMA:s beslut att gå vidare med en fas 2-granskning är inte oväntat”, säger Viasat vd Mark Dankberg. "Vi avser att arbeta nära CMA för att visa att vår transaktion kommer att gynna kunderna genom att förbättra effektiviteten, minska kostnaderna och öka IFC:s tillgänglighet över hela världen, och uppnå en framgångsrik fas 2-avslutning."

"Det råder ingen brist på konkurrens inom satellitanslutningar för flygsektorn", tillade Rajeev Suri, VD för Inmarsat. "Starka spelare tillhandahåller redan anslutningar ombord och nyare LEO-spelare, som redan driver mer än hälften av världens tillgängliga satellitbredbandskapacitet, riktar sig aggressivt och framgångsrikt mot flyget. Vi förväntar oss att konkurrensen kommer att vara hård under de kommande åren, och tillsammans kommer Viasat och Inmarsat att vara väl positionerade för att investera i den teknik som behövs för att möta flygkundernas växande behov och konkurrera med LEO och andra.

Inmarsat och Viasat tillkännagav först sin avsikt att gå samman i november förra året och förväntade sig att transaktionen skulle avslutas i mitten av detta år. Ett annat brittiskt satellitföretag, OneWeb, håller också på att gå samman med ett utländskt företag, Eutelsat.

Dela detta