US Federal Aviation Administration (FAA) har uppmanat stora flygbolag att ta itu med de potentiella riskerna med 5G C-bandstjänster som kommer att lanseras på utvalda flygplatser nästa månad.

Mellanregister C-bandsspektrum erbjuder en kompromiss mellan räckvidden och inre penetrationsegenskaper hos kortdistansradiovågor och den enorma kapacitet som högbandsfrekvenser erbjuder.

AT&T och Verizon Wireless vann C-bandslicenser i en auktion förra året som samlade in 80 miljarder euro till den amerikanska regeringen.

5G lufthot

FAA är dock oroad över att 5G C-band kan påverka känsliga elektroniska enheter, såsom höjdmätare, som är beroende av frekvenser mellan 4,2 och 4,4 GHz.

Dessa farhågor bestrids av mobiloperatörerna, som dock har gått med på att försena lanseringen av sina respektive tjänster nära vissa flygplatser och införa åtgärder för att mildra eventuella problem, inklusive buffertzoner på flygplatser.

Med operatörer inställda på att återuppta driftsättningen med början i juli, har FAA bett flygbolagen att fortsätta modernisera radiohöjdmätare och varnade för att inte alla flygplatser kommer att fortsätta de säkerhetsåtgärder som infördes tidigare i år.

FAA tillade att de också arbetade med operatörer för att minimera potentiella störningar, där Verizon och AT&T planerar att slutföra sina lanseringar i slutet av 2023.

Mobiloperatörer och branschorgan säger att det inte finns några trovärdiga bevis på störningar, och noterar att andra länder har implementerat 5G C-bandet utan problem och att det finns ett tillräckligt spektrumgap mellan bandbredden som allokeras till mobiltelefoni och flyget. Andra undrade varför FAA väntade så länge med att uttrycka sin oro.

Via Reuters (öppnas i en ny flik)

Dela detta