Microsoft kan ställas inför en utredning för påstådda orättvisa metoder som ger företaget en hand i kontorsprogram.

Reuters (öppnas i en ny flik) säger att en EU-antitrustutredning kan fokusera på huruvida videokonferenstjänsten är integrerad med Microsoft 365-sviten (tidigare Office 365), som inkluderar appar som Word, Excel och OneDrive molnlagring. .

Denna påstådda orättvisa integration lyftes fram av Slack, en annan stor aktör inom samarbetsområdet online, som sannolikt kommer att lida av Microsoft 365:s prismodell.

Lag kontra Slack

Slack kostar för närvarande från €7.25 (€5.75) per användare och månad på ett årskontrakt, och erbjuder fullt stöd för chatt, videokonferenser och röstsamtal.

Microsofts billigaste affärsplan börjar på €6 (€4.50) per månad, per år, och inkluderar Teams, 1 TB molnlagring och webbversioner av dess kärnappar. Ett abonnemang med kompletta skrivbordsklienter börjar på 12 € (7.90 €) per månad.

Reuters rapporterar att Slack har uppmanat EU:s konkurrensmyndighet att kräva att Microsoft säljer sin Teams-plattform separat, utanför Microsoft 365-sviten, vilket skulle uppmuntra bättre konkurrens från Slack, Zoom och Google Workspace.

EU-kommissionen har enligt uppgift skickat ut fler frågeformulär efter ett parti som skickades ut i oktober förra året, vilket vissa personer säger kan vara starten på en undersökning av företagets praxis.

Microsoft arbetar för närvarande på en premiumversion av Teams som kommer att se introduktionen av saker som AI-transkription på 40 olika språk och mer avancerade säkerhetsfunktioner. Den förväntas komma under första kvartalet 2023, men för nu, åtminstone, kommer det inte att hindra standardversionen av Teams från att stanna i det större 365-paketet.

TechRadar Pro begärde en kommentar från Microsoft; alla svar kommer att uppdateras här.

Dela detta