Efterfrågan på IT-proffs är fortsatt hög även när uppsägningarna fortsätter

Efterfrågan på IT-proffs är fortsatt hög även när uppsägningarna fortsätter

Trots att högprofilerade uppsägningar inom tekniksektorn fortsätter, är efterfrågan på erfarna IT-proffs fortsatt hög, enligt en ny rapport från IT-anställningskonsultföretaget Janco Associates.

Mer än 100.000 XNUMX jobb för erfarna IT-proffs är fortfarande obesatta i USA, enligt Janco-rapporten. Dessa roller inkluderar kodare, applikationsdesignspecialister, säkerhets- och efterlevnadsspecialister och blockchain/e-start-ingenjörer på alla nivåer.

janco trabajos gráfico 1 2 Janco Associates

Men, konstaterar Janco-rapporten, har det totala antalet lediga tjänster för IT-proffs sjunkit under de senaste sex månaderna från mer än 250.000 200.000 till XNUMX XNUMX.

Samtidigt tillsätts cirka 100.000 12.000 jobb varje månad, varav mellan 14.000 3 och 37.000 XNUMX är nyinrättade tjänster, enligt Janco. Under de senaste XNUMX månaderna har mer än XNUMX XNUMX nya jobb skapats inom denna sektor av arbetsmarknaden.

Gráfico de empleos de jancos 2 2 Janco Associates

"Det är i nuläget oklart hur många av jobben som elimineras vid stora teknikföretag som kommer att klassificeras som förlorade jobb enligt Janco-rapporten. "Men även om alla är det, kommer det fortfarande att finnas brist på jobb. erfarna IT-proffs .

Så hur förklarar Janco alla dessa uppsägningar hos teknikföretag?

"Låg produktivitet" arbetare ansågs värdelösa

"Många "IT-proffs" som övergavs av Twitter, Amazon, Facebook och andra stora teknikföretag var inte erfarna IT-proffs. De var, i brist på en bättre beskrivning, administrativ "överbelastning" eller lågproduktiva arbetare, säger Janco-rapporten. "De flesta kommer att ha svårt att hitta arbete, precis som de IT-proffs som blev uppsagda i dotcom-krisen."

Jack Gold, grundare och huvudanalytiker på J. Gold Associates, ifrågasatte Jancos bedömning och sa att företag som säger upp tusentals anställda är osannolikt att bli av med i huvudsak improduktiva arbetare.

"Det är ganska svårt för mig att tro att 50 % av Twitters arbetsstyrka var död ved", sa Gold. "Som alla företag, fanns det förmodligen, men jag misstänker att de inte ens försökte eliminera dessa arbetare. När du har massuppsägningar istället för att bara säga till dina chefer att bli av med de nedre 5-10% av hårt arbetande anställda, de är med största sannolikhet att du kastar gott med ont."

Det är förmodligen sant att de flesta av de uppsagda arbetarna inte var traditionella IT-anställda som de som vanligtvis finns i ett företag, sa Gold. Många var nog programmerare med en specialitet. Andra kan ha specialiserat sig på vissa aspekter av att driva ett företag som Twitter, Facebook, Amazon och andra, så de kan behöva omskolning för att passa in i en traditionell IT-roll.

"Men det betyder inte att de inte är kvalificerade. Chansen är stor att med lite träning kommer de att bli bra", sa Gold och syftade på deras framtida jobbutsikter.

Uppsägningar kommer att fortsätta inom teknikbranschen

Målet för många IT-organisationer som ser mot en potentiell nedgång kommer att vara att eliminera ledningsnivåer och öka kontrollintervallet för arbetsledare och chefer medan ingenjörs- och kodningspositioner expanderar, sa Janco. Denna bedömning stämmer överens med Tony Lysak, VD för The Software Institute.

Under de senaste två åren har bristen på teknisk talang på grund av pågående digitaliseringsinsatser och den stora avgången sett att företag har försökt anställa så många erfarna teknikarbetare som möjligt. Men dessa arbetare hade vanligtvis expertis inom en specifik teknik, vilket lämnade organisationer överbelastade med medelnivåarbetare, jämfört med mindre erfarna anställda som kan finslipas över tid för att skapa en mer hållbar arbetsstyrka.

"Det är så du får den här mycket uppblåsta mitten: 60 % till 80 % av din tekniska arbetsstyrka är högavlönade ingenjörer... istället för att ha en balans där 30 % till 40 % av arbetarna har denna erfarenhet av noll till två år, Lysak sa.

På grund av denna inflation förväntas uppsägningarna pågå fram till 2023.

Digitaltjänstföretaget West Monroe undersökte nyligen cirka 500 USA-baserade chefer och toppchefer om deras prognoser för det kommande året. Ungefär fyra av tio svarande (10 %) inom olika branscher sa att de höll på att säga upp sig, redan hade sagt upp eller planerar att säga upp dem under de kommande sex månaderna.

Undersökningen avslöjade också att:

Erfarna IT-proffs är alltid eftertraktade

Trots att uppsägningarna fortsätter har arbetslösheten inom tekniksektorn legat på nära rekordlåga nivåer och svävar på 2,2 %. Detta kan jämföras med den allmänna arbetslösheten på 3,7 % i USA i oktober.

Hittills i år har sysselsättningen inom teknikindustrin ökat med 193.900 28 jobb, en ökning med 2021 % från samma period XNUMX, enligt en sysselsättningsrapport från CompTIA, en ideell organisation för IT-industrin och arbetskraften.

"Anställningsaktiviteten inom tekniksektorn förblir stabil, men det finns utan tvekan oro för den avtagande ekonomin", sa CompTIA:s vd Tim Herbert i ett uttalande.

Även om uppgifterna om jobb för november inte förväntas vara lika starka som samma period förra året (då 73,600 XNUMX jobb lades till), är den övergripande prognosen att den kommer att förbli på status quo-nivå, med anställningstakten som fortsätter i samma takt som i sista två kvartalen.

"I allmänhet är erfarna IT-proffs efterfrågade", sa Janco. ”Särskilt de som visar en stark arbetsmoral och är resultatorienterade. De tjänster som kommer att ha liten efterfrågan kommer att vara arbetsledare och administrativa chefer och inte linje. »

Gold höll med och noterade att den nuvarande bristen på teknikarbetare, trots uppsägningar vid stora företag, kommer att säkerställa att de flesta, om inte alla, återanställs.

"Nu, om uppsägningar fortsätter och/eller vi går in i en lågkonjunktur, då är alla spel avstängda", tillade han. "Vid det här laget är det inte så mycket en kompetensfråga som ett massivt överutbud av arbetare."

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.