Microsofts insats för att locka användare till den egenutvecklade Edge-webbläsaren verkar fungera, åtminstone i ett viktigt trafikmått.

Det har gjorts en uthållig ansträngning från Microsofts sida för att marknadsföra Edge sedan dess relansering i januari 2020, och siffror som tillhandahållits TechRadar Pro av SimilarWeb intygar det: visningar av webbläsarens nedladdningssida ökade den månaden med mer än sex miljoner och en fjärdedel jämfört med december 2019, från 228.644 6.524.646 till XNUMX XNUMX XNUMX.

Det var ytterligare en topp i maj 2022, med en ökning på nästan en miljon visningar jämfört med föregående månad, möjligen på grund av Microsofts tillkännagivande i april 2022 att Edge skulle stödja VPN-användning.

mot konkurrens

Alla som använder Windows-maskiner eller Microsoft-appar kommer att vara medvetna om ständiga uppmaningar om att använda Edge, med länkar till nedladdningssidan åtföljd av löften om snabbare prestanda med egna tjänster som din e-postleverantör Outlook.

Företaget har förvisso fokuserat på att integrera dessa tjänster i webbläsaren, men trots dessa ansträngningar bleknar Microsoft Edge i jämförelse med Google Chrome och Apples Safari när det gäller övergripande användbarhet.

(Bildkredit: Microsoft)

Även om SimilarWeb inte kunde tillhandahålla nedladdningsstatistik för dessa webbläsare (deras respektive integritetspolicy utesluter insamling av sådan data), är det välkänt att dessa rivaler dominerar webbläsarutrymmet med stor marginal (öppnas i en ny flik).

Edge vinner dock mark på Mozillas Firefox, en gång en av de mest populära webbläsarna i världen. Mellan maj och september 2022 överträffade Edge konsekvent Firefox i antal nedladdningssidor, i genomsnitt XNUMX miljon fler än sin rival.

Faktum är att när man tittar på bekräftade nedladdningar, verkar populariteten för Firefox ha minskat avsevärt. Dess globala månadsmedelvärde för bekräftade nedladdningar mellan oktober 2019 och september 2022 var strax under 60 000.

På den här fronten överträffades den avsevärt av Opera (2.312.387 XNUMX XNUMX), som har vuxit i popularitet de senaste åren, kanske på grund av dess gratis inbyggda VPN, surffunktion som fortsätter att få dragkraft bland allmänna användare.

Den anonyma Tor-webbläsaren överträffade också Firefox, med ett månadsmedelvärde på 1.046.939 30,000 XNUMX bekräftade nedladdningar. Faktum är att den enda webbläsaren i data som presterade sämre än Firefox var Brave, som i genomsnitt hade drygt XNUMX XNUMX bekräftade nedladdningar under perioden.

Tors relativa framgång talar för en växande oro för integritet på nätet när användarna blir mer medvetna om och till och med misstänksamma mot Big Techs ofta obevekliga insamling av personuppgifter. Faktiskt, enligt en nyligen genomförd undersökning som gjorts gemensamt av Opera och annonsfiltreringsföretaget Eyeo, har mer än 80 % av konsumenterna är villiga att byta webbläsare om det innebär att deras integritet förbättras.

Ta dig till framgång

Det verkar som att Microsoft Edge hoppas kunna efterlikna framgången med Safari och Chrome genom att bli standardwebbläsaren för många användare. Problemet är att dessa webbläsare har fördelen av att vara knutna till vart och ett av ditt företags enorma ekosystem – Microsoft har inte samma kontroll. För närvarande gör det sitt bästa för att göra den till standardwebbläsaren för Windows 11-användare, men det finns få för närvarande.

Företaget verkar dock fortsätta att odla sitt eget ekosystem. När PC-försäljningen rasar och, mer oroande, intäkterna från sin kärnverksamhet för Windows OEM-affärer rasar, verkar det som om operativsystemjätten vänder i andra riktningar. Dess molntjänster som Azure och Microsoft 365, såväl som Teams videokonferensplattform, är framgångsrika inom affärssektorn, men för allmänheten hamnar Microsoft återigen ofta i skuggan av sina två största rivaler.

Dessutom är Microsoft praktiskt taget obefintligt på mobilmarknaden, vilket gjorde Apple och Google framgångsrika. Med mobila enheter som finns överallt i världen, nästan alla Android eller iPhone, är användare återigen bundna till sina system och mjukvara, inklusive sina egna webbläsare. Microsofts inträde på mobilmarknaden är nästan död eftersom det inte lyckades komma igång alls.

Och sedan finns det svårigheten att byta webbläsare, eftersom användarna har alla sina användarnamn och lösenord lagrade, alla tillägg och inställningar som de har skräddarsytt för sina personliga preferenser, byggda under åren och integrerade i andra tjänster. Om du är en Safari- eller Chrome-användare, varför i helvete skulle du vilja uppgradera till Edge nu?

Detsamma gäller för anonyma webbläsare. Trots den tidigare nämnda forskningen från Opera och Eyeo verkar det som om deras optimistiska resultat inte har utspelat sig i den verkliga världen.

Men om den mindre trenden med att använda anonyma webbläsare tar fart, kommer Edge att hänga på tork. Webbläsarens rekord i att skydda användarnas integritet är inte bättre än dess främsta rivaler, och detsamma gäller Microsoft i allmänhet, och Windows 11 får också kritik för sina invasiva metoder.

Så Microsoft Edge verkar redo att etablera sig i standardwebbläsarutrymmet och anamma samma marknadsföringstaktik som sina konkurrenter före den. Om vi ​​bara tittar på nedladdningssidorna verkar det som att Edge tar fart. Men trots det växande antalet bleknar Edges adoptionsfrekvens jämfört med de två stora. Om Microsoft verkligen vill stödja dem, kommer det att behöva en mycket mer övertygande anledning för att få användare att byta än att arbeta lite bättre med Outlook och vissa affärsappar.

Dela detta