Intel Core i5-13500-processorn kommer att fungera bra om de nyligen läckta riktmärkena visar sig vara lönsamma.

Som tagits av Tom's Hardware(Öppnas i en ny flik), är detta från den kinesiska videodelningswebbplatsen Bilibili(Öppnar i en ny flik) där ett tekniskt prov av mellanklassen Raptor Lake CPU släpptes, testat på Cinebench R23. och CPU-Z.

Core i5-13500 var inte mindre än 56 % snabbare än sin föregångare, Core i5-12500, i flertrådig Cinebench R23 (jämfört med ett Toms 12500 benchmark-exempel som rapporterades på Tech Notice (öppnas i en ny pestaña)).

Och 13500 uppnådde ett ännu större försprång i CPU-Z, och var 61 % snabbare än Alder Lake-chipet som den ersätter.

Enkel tråd är ett mycket närmare lopp i Cinebench R23, men Core i5-13500 presterar fortfarande 9% bättre i Cinebench R23 (resultatet för CPU-Z syns inte riktigt i videon, det är ganska suddigt, men det kommer också att bli mycket närmare 12500 än med multithreading förstås).

Analys: En effektiv framtid för Intel?

Anledningen till att Core i5-13500 erbjuder så många fler flertrådsförbättringar är att Intel har ökat antalet kärnor för effektiviteten avsevärt. Den förmodade konfigurationen av 13500 är 6 prestandakärnor och 8 effektivitetskärnor, där 12500 erbjuder samma belastning av 6 prestandakärnor, men ännu viktigare, den har nolleffektivitetskärnor.

Vi bör också notera att detta fortfarande är ett provchip på gång, så den färdiga produkten bör fortfarande vara lite snabbare. Förresten, boosthastigheterna som uppnås av 13500 i de läckta riktmärkena är 4,8 GHz och 4,9 GHz, även om dessa förmodligen är breakout-hastigheter, eller mycket nära, med tanke på att de är ett bra steg upp från 4,6 GHz på 12500.

Så det vi tittar på här är ett ganska stort generationssprång och ett mycket imponerande språng för flertrådsprestanda i en prisvärd processor, som drivs av Intels fokus på effektivitetskärnor med Raptor Lake, vilket kan ses nedan. 13:e generationens längd. intervall. (Kom ihåg att flaggskeppet Raptor Lake-processorn fördubblade kärneffektiviteten till 16, jämfört med föregångarens 8.)

Kan vi förvänta oss att Intel i framtiden kommer att fokusera mer på effektivitetskärnor som denna? Svaret verkar vara ja, åtminstone enligt ryktena som har cirkulerat i år angående Team Blues nästa generations marker.

Meteor Lake (14:e generationen) ser ut att gå framåt med energieffektivitet, eftersom Intel kommer att introducera en helt ny arkitektur för effektivitetskärnor och ytterligare öka antalet kärnor för dessa "små" kärnor. Det krypande surret indikerar att Meteor Lake flaggskeppschip kan träffa 16 effektivitetskärnor, men sticket i svansen, åtminstone för entusiaster, kan vara en minskning till 6 prestandakärnor istället för 8.

Detta skulle säkert visa att Intel fokuserar mer och mer på multi-core prestanda, och kanske mer specifikt, bättre energieffektivitet (vilket skulle bidra till att ha färre presterande kärnor). Detta kommer inte att skada någons elräkningar och kommer naturligtvis att vara goda nyheter för bärbara datorer när det gäller batteritid.

Vi vet inte säkert vilken väg Intel tar, men det överensstämmer i stort med Blue Teams uppenbara önskan att förbättra effektiviteten, vilket, låt oss inse det, är ett område som chipjätten behöver förbättra.

Ett flaggskepp av Meteor Lake med endast 6 prestandakärnor tilltalar naturligtvis inte entusiaster, och spelare kan också klaga på besvikelse. Men teorin är att Intel kommer att leverera på den fronten med sina 15:e generationens Arrow Lake-chips, kanske efter Meteor Lake (förväntas nästa år, även om vi har sett förslag på motsatsen), ochc Det är här det kommer att introduceras. ny arkitektur för prestandakärnor.

För närvarande verkar fokus dock ligga på effektivitetskärnorna, med Core i5-13500 som ser ut att dra stor nytta av vinsterna här för vad som kommer att bli en kraftfull mellanklassprocessor för att driva datorer. Raptor Lake (och det kommer förmodligen inte att vara det enda frestande chipet att dyka upp i den billigare delen av spektrumet också).

Dagens bästa processoravtal

Dela detta