Efter Elon Musks officiella övertagande av Twitter har den rivaliserande sociala medieplattformen Mastodon blivit den nya plattformen för legioner av människor som vill fly Musks version av Twitter i jakt på grönare betesmarker.

Cirka 70.000 XNUMX nya användare anslöt sig till Mastodon dagen efter att Musk tog över Twitter. Det råder ingen tvekan om att Mastodons design att specifikt förbjuda stor kontroll av sin plattform av miljardärs excentriska typer som Elon Musk är en del av dragningen. Men utöver siffrorna och pratpunkterna, vad är Mastodon? Är det verkligen det bästa alternativet till Twitter?

På pappret är Mastodon en öppen källkod, decentraliserad plattform för sociala medier som fungerar ungefär som Twitter. Du hittar jämförbara mikrobloggfunktioner, och du kan posta upp till 500 tecken, kallade "toots" istället för "tweets", vilket är objektivt roligt. Det finns dock några tydliga skillnader mellan Mastodon och Twitter som hjälper det att sticka ut. Den viktigaste av dem är driften av plattformens servrar.

Välj din ingångspunkt

När du först registrerar dig för Mastodon kommer du att bli ombedd att välja en server. Du kan välja mellan stora landsbaserade servrar som "Australia" (aus.social), eller mer lokala regionala servrar som "San Francisco" (sfba.social), eller mer specifika intresse-/gemenskapsbaserade servrar som den gigantiska LGBTQ+-vänliga. LOL. Ur användarens perspektiv är det ingen verklig skillnad mellan vilken server du väljer, så att välja något i din geografiska närhet är mer meningsfullt.

Mastodon själv beskriver denna serverprocess som liknar e-post; till exempel, medan din e-postdomän kan vara Gmail, Hotmail, Outlook eller vad som helst, kan du fortfarande skicka e-post till vem som helst, var som helst.

Där Mastodons decentraliserade design har effekt är på nätverksredundans och resiliens. Medan Twitter erbjuder en central privat domän, twitter.com, för användare att få tillgång till dess tjänst, arbetar Mastodons olikartade och oberoende servrar tillsammans för att hålla nätverket vid liv.

Grundarna och utvecklarna av Mastodon anser att detta är ett av plattformens största försäljningsargument. Utan centraliserad tillsyn, hävdar de, är plattformen skyddad från att tjäna särskilda personers eller företags egenintressen. Mastodon hävdar också att det gör plattformen mer lönsam, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för intäktsgenerering eller lönsamhet.

Långt ifrån kritisk massa

Ändå, om du hoppas kunna följa din favoritkändis eller influencer på Mastodon, kanske du tycker att det är svårt...för nu. Föga överraskande är det tydligen att populära Twitter-användare med ansenliga följare inte har bråttom att lämna plattformen ännu, även om en liten droppe inklusive Grey's Anatomy-skaparen Shonda Rhimes, skådespelerskan Tea Leoni och sångerskan Sara Bareilles alla nyligen meddelade att de lämnar fågelplatsen.

Ändå, om Elon Musk fortsätter att göra kontroversiella ändringar på Twitter, kan det bara vara en tidsfråga innan hans favoriter gör bytet och börjar ha kul.

Dela detta