Små internetleverantörer vinner en större andel av NBN-kunderna, enligt en rapport från Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), när konsumenterna långsamt flyttar bort från stora telekomoperatörer.

"Vi är glada över att se den fortsatta tillväxten av mindre NBN-leverantörer", säger ACCC-kommissionär Anna Brakey. "Deras närvaro på marknaden håller pressen på de fyra stora Telstra, TPG, Optus och Vocus för att upprätthålla en konkurrenskraftig högkvalitativ tjänst", sa han.

Brakey förklarade vad som låg bakom denna förändring: "Vissa mindre leverantörer erbjuder konsumenter olika alternativ för att möta deras specifika behov, såsom skräddarsydda planer och rabatterade prisalternativ, diagram över nätverksprestanda, callcenter endast för Australien och gameroptimerade planer." Han säger.

Här är en översikt över några små internetleverantörer:

Vilka små NBN-leverantörer vänder sig australiensarna till och varför?

ACCC-rapporten avslöjar att Superloop- och Aussie Broadband-kundbasen växer, där Aussie Broadband i synnerhet föll från 5,1 % marknadsandel till 5,6 % under december 2021-kvartalet.

Som Consumer Watch Commissioner påpekade är Aussie Broadband en sådan internetleverantör som har kundsupport baserad i Australien och erbjuder möjligheten att skapa din egen NBN-plan om du vill. Detta inkluderar att anpassa uppladdnings- och nedladdningshastigheter och att välja om du vill ha obegränsad data eller en bestämd gräns.

Superloop erbjuder Australien-baserad support sju dagar i veckan, men vi skulle säga att det också vinner kunder genom att erbjuda rabatter på upp till AU$20 per månad på alla sina NBN-planer. Deras snabbaste NBN-planer har i synnerhet utmärkta typiska sena natthastigheter, vilket gör Superloop till ett attraktivt alternativ för upptagna hushåll och spelare.

MyRepublic är en annan liten leverantör som ger konsumenterna mer kontroll över sin NBN-plan, och erbjuder valfria tillägg som en statisk IP-adress, medan deras "Gamer Pro"-tillägg optimerar nätverkstrafik för spel och kommer med en IP-adress. som standard. . MyRepublic vinner också popularitet för sina rabatterade NBN-planer, vilket gör den till den billigaste leverantören av hastighetsnivåerna NBN 100, NBN 250 och NBN 1000.

Dela detta