Vem är du? Vart kommer du ifrån? Hur vi identifierar oss själva är kärnan i vad det innebär att vara människa, och förmågan att få enkla, snabba och prisvärda svar på dessa frågor har gjort att marknaden för gentestning är värd nästan en miljard dollar om året.

De bästa DNA-testsatserna ger dig detaljerade, personliga rapporter om ... vad, exakt? Var kom dina förfäder ifrån? Inte riktigt. De berättar var ditt DNA kom ifrån idag, vilket kan hjälpa dig att undersöka din genetiska härkomst och etnicitet, men de ger absolut inte den magiska kulan du kanske tror. Så här fungerar DNA-tester, deras för- och nackdelar och hur du väljer det som är rätt för dig.

Innehållsförteckning

Vad är DNA, gener och kromosomer?

Deoxiribonukleinsyra (DNA) består av två långa molekyler som bär de genetiska instruktionerna för celler att fungera och föröka sig. DNA finns i allt levande. Den är arrangerad i en "dubbel helix" av två trådar som lindar runt varandra. Delar av dessa strängar kallas gener, som bestämmer särskilda egenskaper. DNA finns i kärnan i varje cell i form av kromosomer. Det finns 46 kromosomer i varje cell, 23 från varje förälder.

Men exakt hur DNA ärvs är slumpmässigt. Medlemmar av samma familj, inklusive tvillingbröder, kan ärva olika segment av DNA från sina föräldrar. Kusiner delar DNA och om du registrerar dig för ett DNA-testföretags kusinmatchningstjänst kan du se dina genetiska matchningar dyka upp. Att skaffa trekusiner och DNA är inte mycket hjälp. Gå tillbaka flera generationer och du kanske inte delar något DNA med några av dina förfäder.

DNA-testsatser och vad de säger till dig

DNA-testsatser samlar in din saliv eller kindprover, som sedan skickas till ett laboratorium, som extraherar ditt DNA. I huvudsak spottar du i ett rör eller svabbar varje kind två gånger med en bomullspinne. Vad du får i gengäld, oavsett om det är med posten eller mer troligt på nätet, är information som verkar indikera var dina förfäder kom ifrån. Kort sagt, en uppdelning av din genetiska härkomst; din etnicitet

Men DNA-testsatser berättar inte var dina förfäder kom ifrån. Människans historia är migrationens historia, så att försöka placera dina genetiska förfäder på en geografisk plats är i sig problematiskt.

Så hur fungerar processen? Segment av ditt genom refereras mot varandra i en databas, vilket fritt tilldelar olika delar av ditt DNA till geografiska platser. Företag tenderar också att använda referensprover från personer som har fyra mor- och farföräldrar i den regionen och slår samman liknande DNA-prover från en viss plats. Detta hjälper till att skapa en trolig koppling till en plats under långa tidsperioder, men många antaganden görs. Dina resultat kanske inte är unika.

DNA-testsatser kräver en kindpinne eller salivprov, som sedan skickas till ett labb (Bildkredit: Elizaveta Galitckaia/Shutterstock)

Däremot kommer du att få information och bilder om allmänna populationer och regioner som ditt DNA länkar till. Du kanske till exempel vet att du är 81 % europeisk, 9 % asiatisk, men i denna information kanske du får veta att du till exempel är 41 % engelsk och 40 % walesisk. Dessa är uppskattningar baserade på storleken på företagets databaser, samt de algoritmer och statistiska tekniker de använder.

Du kan också få veta att du är släkt med specifika andra personer som också har tagit ett DNA-test med det företaget, där matchande kusin är den vanligaste produkten.

DNA-test kit företag och varför använda mer än en

Branschledande genetiska företag inkluderar AncestryDNA, LivingDNA, Family Tree, MyHeritage och 23andMe. När du har kört ett test och fått resultaten kan du vanligtvis ladda upp dina råa DNA-data till ett annat testföretag för att dra nytta av deras databaser och algoritmer.

Tekniker som analyserar DNA på 23andMe

DNA-testresultaten blir mer exakta när databaser expanderar och mjukvaran förbättras (Bildkredit: 23andme)

Detta beror på att resultaten du får kommer att variera. Med tiden blir databaserna för olika företag större, och därför bättre, med tillägg av data från nya platser, samtidigt som referenspopulationerna som används för vissa regioner också blir större och mer tillförlitliga. Algoritmer, mjukvara och AI förbättras också. Det är därför resultaten du får från ett DNA-testkit idag är så mycket mer detaljerade än när de först blev tillgängliga för ett decennium sedan, och de kommer att bli bättre i framtiden.

Det är också värt att veta att tills nyligen har DNA-testföretag tjänat människor av europeisk härkomst bättre, helt enkelt för att de var mer populära i Nordamerika och Europa.

De tre typerna av DNA -test

Det finns tre olika tester för genetisk släktforskning, som vart och ett avslöjar olika fakta om din anor:

Autosomal (atDNA) – Detta är det i särklass vanligaste och mest användbara DNA-testet för anor och kallas ofta helt enkelt för "familjefinnare" eller helt enkelt "din anor". Det kan ge vem som helst deras anor upp till cirka sju generationer och är användbart för kusinmatchning. Därför använder alla DNA-testföretag det som sitt standarderbjudande.

Kromosom (yDNA): Det här testet använder Y-kromosomen, som endast finns hos män och förs ner genom faderlinjen. Mutationer i en mans yDNA kan koppla honom till en genetisk population som han delar en gemensam förfader med.

Mitokondrie (mtDNA): Detta spårar din moders härkomst. Det kan tas av vem som helst. Mutationer i ditt mtDNA kan länka dig till en genetisk population som du delar en gemensam förfader med.

Välja rätt DNA-testkit för dig

Många DNA-testkit erbjuder genetiska avläsningar av dina härkomster som en nybörjarprodukt i ett bredare utbud utformat för att hjälpa dig att undersöka din individuella familjehistoria. Det matchar också ditt DNA med nya kunder, så det kan ge dig ny information år efter den första kindprovningen du tog.

Här är de grundläggande skillnaderna mellan de mest populära tjänsterna, som alla erbjuder autosomala tester som standard, men gå över till vår artikel om de bästa DNA-testsatserna för mer information:

AncestryDNA – använder ett salivtest och har en databas på 20 miljoner, den största av alla, och ger tillgång till 30 miljarder släktforskningsregister för släktträdsforskning.

Levande DNA - använder en buckal svabb och har en databas på en miljon. Den påstår sig ha data från hela Afrika och lovar därför bättre resultat för afroamerikaner och afroeuropéer. Han är också specialiserad på brittiska härkomster.

DNA Family Tree: Använder en kindpinne och har en databas på 1,4 miljoner, så det är inte det bästa för kusinmatchning. Mot en extra avgift kan du även referera till ditt DNA med deras yDNA- och mtDNA-databaser.

MyHeritage DNA: använder en buckal svabb och har en databas på 4,5 miljoner. Den ger också tillgång till 12 miljarder historiska poster och synkroniserar allt med din sökning i släktträdet.

23andMe: Kostar €99, använder ett salivtest och har en databas på 12 miljoner, den näst största. Så bra för kusinmatchning, 23andMe erbjuder även hälsoresultat.

Är DNA-testsatser värt det?

DNA-testkit är ingen bluff, men du bör vara medveten om deras begränsningar och inse att de faktiskt är konsekvenser av mycket större ambitioner. Forskare använder till exempel anonyma DNA-testresultat för att skapa kartor över mänskliga migrationsmönster (öppnas i en ny flik), men också för att utveckla befolkningsbaserad personlig sjukvård, bland annat genom att identifiera personer med risk för genetiska sjukdomar. För populationsgenetisk modellering är tillväxten av DNA-testsatser goda nyheter.

Men vad DNA-testsatser inte gör är att ge enkel, snabb och 100% tillförlitlig information om ursprunget till förfäderna till en specifik individ. Så om du undersöker ditt släktträd, skaffa ett DNA-testkit och införliva resultaten i din egen forskning. Men om du bara letar efter en snabb DNA-baserad identitetskänsla, bekräftelse på ditt eget unika arv och förfäders rötter, kommer DNA-testsatser inte att ge dig tillräckligt noggrannhet för det.

För närvarande bästa DNA -tester

Dela detta