Ryska användare kommer snart inte längre att kunna ansluta till VPN-tjänsten som erbjuds av Kaspersky.

Det Moskva-baserade företaget meddelade att det var redo att stoppa driften och försäljningen av sin VPN Secure Connection, vilket försäkrade användarna att processen skulle genomföras gradvis för att få så liten effekt som möjligt.

Företagets gratis VPN-version kommer att upphöra från den 15 november och betalande kunder kommer att kunna prenumerera fram till december 2022 och njuta av tjänsten till slutet av 2023.

Ryska VPN möter ökande press

Företaget meddelade detaljerna om avstängningen i ett blogginlägg (öppnas i en ny flik), och förklarade att "situationen är helt liknande med Kaspersky Secure Connection, som är en del av flera integrerade lösningar för hemanvändare."

Det betyder att för alla användare som redan har betalat för sitt säkerhetspaket kommer appen att vara tillgänglig tills prenumerationen går ut och vice versa, så de som använder deras gratisalternativ har bara några dagar på sig att leta efter alternativ.

Kaspersky betonade vidare att detta beslut endast kommer att gälla människor i Ryssland.

"Den ryska versionen av appen kommer att fortsätta att vara tillgänglig på Kaspersky Labs webbplatser och mobilappbutiker. För användare utanför Ryssland kommer uppsättningen av tillgängliga funktioner och VPN-servrar inte att ändras."

TechRadar Pro kontaktade Kaspersky för att fråga om anledningen till beslutet, men en talesperson för företaget sa att det inte fanns något mer att säga om beslutet i nuläget.

Vad som är säkert är att Kreml aktivt har bekämpat ryska VPN: er ganska länge.

Förra året förbjöd landets telekomvakthund Roskomnadzor några av de stora VPN-leverantörerna. Dessa inkluderar några av de största namnen på marknaden, såsom ExpressVPN, NordVPN och IPVanish.

Och medan användningen av dessa säkerhetstjänster ökade i höjden bland ryssarna efter kriget i Ukraina, bekräftade myndigheterna sin avsikt att blockera VPN-programvara som bryter mot rysk lag genom att tillåta åtkomst till olagligt innehåll.

Samtidigt kommer även leverantörer som inte uppfyller skyldigheten att ansluta till det federala statliga informationssystemet – som tillåter statlig censur och kontroll av användaraktiviteter – att utvisas från landet.

Nyare är Roskomnadzors order (öppnas i en ny flik) för offentliga företag att dela information om sin användning av VPN-tjänster.

Via BleepingComputer (öppnas i en ny flik)

Dela detta