På Apples WWDC-konferens den 6 juni tillkännagavs iPadOS 16 med fokus på skrivbordsfunktioner, något användare har efterfrågat med iPad i flera år.

Huvudfunktionen i detta var Stage Manager, som gör att en iPad kan använda upp till fyra appar samtidigt, och du kan ändra storleken på dessa appar till vilken storlek du vill, och slutligen ta med fönsterappar till surfplattan.

En annan fördel med detta är också att möjliggöra extern skärmstöd, så att du kan använda upp till åtta appar samtidigt, med fyra på varje skärm, och med hjälp av den vänstra panelen i Stage Manager kan du enkelt växla mellan de appar du vill fokusera på.

Men hur cool den här funktionen än låter, problemet är att den bara är tillgänglig på iPads med M1-chippet, förutom den senaste iPad mini.

M1 eller byst?

Sedan tillkännagivandet av M1 iPad Pro i april 2021 visste användarna inte varför. Varför letade ett Apple Silicon-chip som fanns i Mac-datorn in i surfplattan när mjukvaran knappt utnyttjade det?

Vissa förväntade sig att WWDC 2021 skulle dra nytta av iPad Pro M1, men den största förändringen i iPadOS 15 var widgetarna på startskärmen.

Under månaderna skulle iPad Air och iPad mini också få M1-chippet, med användare som undrade om det var vettigt, när mjukvaran uppenbarligen inte utnyttjade vad chippet hade att erbjuda.

Jag älskar hur jag nu kan använda min iPad som instrumentpanel 😎 pic.twitter.com/9lPppp0W9u 7 juni 2022

Se mer

Men vi fick vårt svar med iPadOS 16, eftersom det helt klart tillåter Stage Manager att höja surfplattan till en maskin som kan utökas till en annan skärm och använda de nya multitasking-funktionerna.

Men baksidan av detta ställer till problem för dem som har en iPad utan ett M1-chip inuti.

Om du har en iPad Air (5:e generationen), iPad Pro 12,9-tum (5:e generationen) eller iPad Pro 11-tum (3:e generationen) kan du använda Stage Manager, men om du inte gör det har den fortfarande begränsningar för multitasking som vi har sedan iPadOS 13.

Samtidigt, om du nyligen köpt en iPad mini med M1-chippet, får du fortfarande inte Stage Manager, men med tanke på dess 8.1-tumsskärm är det förståeligt, men rättvist.

Även om detta utökar iPadens möjligheter, är funktionen mer än kapabel att fungera på äldre iPad Pro-modeller, som 2018 års omdesign som gav FaceID och ett helskärmsutseende till sortimentet.

Att begränsa detta till nyare iPads skulle innebära att användare måste tänka på vad de använder sin surfplatta till och om Stage Manager är den avgörande faktorn i deras uppgradering till en nyare iPad, eller vänta och se om Apple accepterar och tillåter funktionen. ska användas på vissa äldre modeller.

Dela detta