En användare på den kinesiska teknikjätten Baidus forum har postat en uppenbar bekräftelse på nästa generations Intel NUC mini PC, inklusive en detaljerad uppdelning av hårdvaran (observera att sidan som länkas till den är på kinesiska).

Naturligtvis kommer NUC 12, med kodnamnet "Serpent Canyon" följt av "Phantom Canyon" NUC 11, att använda Intels nya 7:e Gen Alder Lake i12700-12H-processor, uppgraderad från i7-1165G7 som introducerades, som fanns i sin föregångare. . Bara det är en betydande förbättring, men vad som är mer intressant är grafikkortet.

Medan alla tidigare NUC 11-modeller använde Nvidia GeForce GPU:er (ned till RTX 3080 som finns i den konsoldödande NUC 11 Extreme), sägs NUC 12 istället använda Intels Arc A770M bärbara GPU. Med 32 Xe-kärnor och 16 GB videominne är A770M för närvarande det högst presterande grafikkortet i Intels mobila Arc-sortiment och dyker redan upp på andra ställen i spelbärbara datorer.

Även om vi inte vet exakt hur bra A770M presterar än, placerar förväntningarna den på samma prestandanivå som Nvidias RTX 3060 Ti; med andra ord, ett anständigt alternativ för 1080p-spel. Det finns ännu inga ord om kostnaden för NUC 12, och inte heller något releasedatum, även om Baidu-forumanvändaren hävdar att den "kommer snart".

Intel NUC-serien är datorer med liten formfaktor som kan användas för en mängd olika ändamål, främst för användning i affärs- och utbildningsmiljöer där det inte finns plats för en fullstor stationär dator. Vissa NUC:er är dock designade för spel, och den här nya modellen verkar passa den räkningen.

En man i en färgglad t-shirt och hörlurar spelar ett generiskt fantasyspel på en Intel NUC 12 Mini PC ansluten i en dubbelskärmsuppställning.

(Bildkredit: Intel)

Analys: Är Kina spelplanen för starten på ett GPU-krig?

Kanske var det ett oundvikligt drag av Intel nu när dess Arc-grafikkort äntligen kommer ut på marknaden (om än bara i Kina än så länge). Även om Intel realistiskt skulle kunna rikta in sig på CPU-konkurrenten AMD, äger Nvidia fortfarande majoriteten av den diskreta GPU-marknaden, så det skulle inte vara särskilt meningsfullt för Intel att fortsätta använda hårdvara från en stor konkurrent i sina produkter.

Intels laserfokus på den kinesiska marknaden för de nya Arc GPU:erna var intressant och gjorde tillverkarens mål ganska tydliga. Det verkar verkligen som att Intel inte siktar på att utmana Nvidias dominans på marknaden för avancerade grafikkort, utan snarare att ta sig an AMD i den mer överkomliga delen av marknaden.

Kinesiska konsumenter (och den asiatiska marknaden i allmänhet) är mer intresserade av budget-GPU:er, särskilt med tanke på förekomsten av internetkaféer i den delen av världen. Ändå har Intels lansering av de nya Arc-korten inte precis gått smidigt. Höga startpriser för Arc A380-datorn och låga startprestandasiffror för Arc A7-kort målade upp en orolig bild för Intels efterlängtade återkomst till GPU-marknaden.

Vi kontaktade Intel för kommentarer och bekräftade våra misstankar om att den kinesiska marknaden riktas mot främst på grund av förekomsten av billiga GPU:er där. Intel tillade också att de planerar att "skala Arc A-series 3-grafikprodukter med våra partners runt om i världen under de kommande veckorna" och noterade att Arc-utgåvan har påverkats kraftigt av "förseningar i programvaruförberedelser" och COVID-19-låsningar. .

Dela detta