DSLR:n på ingångsnivå var en gång en stöttepelare i Nikons kameralinjer, men den japanska jätten har bekräftat att dessa dagar är över: den har officiellt slutat tillverka sina två mest prisvärda DSLR:er.

I ett pressmeddelande berättade Nikon att "produktionen av D3500 och D5600 har upphört." Han tillade att "det återstående lagret kommer att säljas till olika priser över hela Europa, varefter det inte kommer att finnas fler lager." Vi har frågat Nikon om detta gäller globala aktier och kommer att uppdatera den här historien när vi återkommer till dig.

Det betyder att om du funderar på att köpa en ny Nikon D3500, som vi fortfarande anser vara den bästa DSLR-kamera på ingångsnivå som pengar kan köpa, så vill du göra det förr snarare än senare. Nikon D5600 är en lite kraftfullare DSLR som rankas högt i vår övergripande guide till de bästa DSLR:erna.

Så varför slutar Nikon med dem? Intressant nog gick kamerajätten in lite mer i detalj och berättade varför. Han berättade för oss: "Nikon har fokuserat sina FoU-insatser på mellanklass- och avancerade kameror och objektiv, inriktat på professionella och amatörfotografer. Vi fokuserar också på att stärka produkter som svar på behoven hos unga fans, för vilka video är det primära fokus. «

Detta förnyade intresse resulterade i det enormt imponerande, om än otroligt dyra, flaggskeppet Nikon Z9, med den spegellösa tekniken som Nikon nu driver på bekostnad av sina äldre DSLR:er. Han tillade: "Vi kan se fördelarna med denna fokuserade FoU-strategi, med lanseringar som den mycket framgångsrika Z 9, och vi är glada att kunna säga att produktportföljen fortsätter att se stark ut i många år framöver. C Det är med denna produktstrategi i åtanke som produktionen av kamerorna D3500 och D5600 har upphört.

De delar som saknas i den här förklaringen är smartphones enorma inverkan på kameraförsäljningen på nybörjarnivå och den stadiga minskningen av DSLR-leveranser (öppnas i en ny flik) under det senaste decenniet. Även om D3500 och D5600 fortfarande är bra nybörjarkameror, kan Nikon helt enkelt inte motivera att bygga nytt lager av dessa modeller eftersom de investerar i sin kamp för att vinna kampen om de bästa spegellösa kamerorna. Så det är slutet på en era, men en som vi har sett stanna de senaste åren.

Analys: Spegellösa kameror är nu standard

(Bildkredit: Nikon)

Nikon D3500 och D5600 skrev på väggen när företaget berättade för oss förra året att de nu var "hyllade" produkter i Japan och att de "planerar att fortsätta sälja dessa produkter tills vidare" i resten av världen.

Men det faktum att detta sista uttalande inte är förvånande minskar inte dess betydelse. Fram till helt nyligen var DSLR-kameror standardformatet för professionella fotografer, och om man går tillbaka lite längre tillbaka var de det självklara valet för nybörjare som letade efter sin första "riktiga" kamera.

De dagarna är nu över. Nikon kanske bara har tappat två DSLR-kameror, men D3500 och D5600 var de två prisvärda nybörjarmodellerna i deras sortiment. Och även om vi inte har sett ett liknande uttalande från Canon, har det inte släppt en nybörjar-DSLR på över tre år, sedan Canon EOS Rebel SL3/EOS 250D 2019.

Det officiella och symboliska slutet på dessa två Nikon-modeller är lite pinsamt för konsumenternas val. Men antalet personer som föredrar DSLR-formatet, som använder en spegel för att reflektera ljus direkt in i ditt öga genom en optisk sökare, är förmodligen färre än de som är mer bekväma med upplevelsen utan en helt digital spegel. .

Ändå betyder det inte nödvändigtvis att du aldrig ska överväga att köpa en DSLR, inte ens 2022. Om du föredrar de större karosserna och den längre batteritiden för DSLR-kameror framför spegellösa kameror, finns det några fantastiska erbjudanden där ute - vi samlade nyligen upp toppen . i vår guide till de bäst använda DSLR:erna.

Dela detta