Hur Game of Thrones inspirerade den bästa nya funktionen på Panasonics TV-apparater

Hur Game of Thrones inspirerade den bästa nya funktionen på Panasonics TV-apparater
Herregud, de nya TV-apparaterna snurrar snabbt, eller hur? Med en strikt årlig produktcykel och sajter som IFA och CES 2020 som erbjuder många möjligheter för de största TV-märkena att visa upp sina varor, introduceras nya uppsättningar ständigt, ofta med inkrementella uppdateringar mellan generationerna. Vid en första anblick kan 2020 tyckas vara ett av dessa år: OLED är nu fast etablerat i premiumproduktlinjerna, medan de flesta av de nya serierna ser ut att vara en polering av vad som kom innan. Men det finns en ny TV-teknik för 2020 som inte skriker nog, och det är de nya Game of Thrones-inspirerade ljusstyrkesensorerna som används av Panasonic och LG TV. Här är varför det är värt att uppmärksamma.

Dolby Vision IQ 101

Allt började med Dolby Vision IQ: en algoritm utformad för att förbättra TV:ns kalibrering när du tittar på det dynamiska Dolby Vision HDR-formatet. Vad betyder det egentligen? Detta innebär att metadata som tillhandahålls för Dolby Vision-innehåll, som gör att du kan implementera komplexiteten i HDR-video så effektivt och exakt som möjligt för varje tagning eller scen i en film eller dokumentär, nu ytterligare kan förbättra bilden av skärmen som svar på ljusstyrkan i ditt vardagsrum. På tal med TechRadar berättade Dolby för oss att dessa bildkorrigeringar går mycket längre än att bara öka ljusstyrkan på TV-panelen för att kompensera.

Muchos programas de televisión ahora se producen en Dolby Vision: el formato dinámico HDR preferido por Netflix.

Många TV-program produceras nu i Dolby Vision: Netflix föredragna dynamiska HDR-format. (Bildkredit: TechRadar) "Vi justerade inte ljusstyrkan eller kontrasten," sa Dolby-representanten. "Det skulle vara ett heltäckande ramverk och skulle därför inte ge en konsekvent upplevelse. "Dolby Vision IQ-algoritmen för omgivande ljuskompensation tillämpas med 12-bitars precision och modellerar kontrastkänsligheten hos det mänskliga visuella systemet vid olika grader av anpassning av ljus till återskapa innehållsskaparens utseende i en referensmiljö." High-end-TV-apparater tenderar att se bättre ut i mörkare miljöer, där bakgrundsbelysningen på en LCD-TV, eller de självemitterande pixlarna på OLED-TV-apparater, inte påverkas av externa ljuskällor, oavsett om det är naturligt dagsljus eller taklampa och bordslampor. Det är väldigt svårt för TV-tillverkare att designa för det praktiska i människors hem, men att lägga till fysiska ljussensorer till TV-apparater räcker långt för att rätta till detta.

Kaskadande ekonomi

Naturligtvis kommer effekten av en sådan funktion att bero på hur den implementeras, men eftersom bara en stor del av videon för närvarande är formaterad i Dolby Vision, kan Dolby Vision IQ till en början verka otillgänglig, eller till och med irrelevant för de flesta tv-apparater. . Dolby hade inget mer att berätta om det, även om ett samtal med Panasonic kastade lite mer ljus över ämnet. Vi pratade med Paul Darch, general manager för TV-gruppen på Panasonic Europe, som berättade om hur man använder ljussensorn för innehåll bortom Dolby Vision.

El sensor de luz de Panasonic está presente en todos sus televisores OLED 2020.

Panasonics ljussensor finns i alla dess OLED-TV-apparater 2020. (Bildkredit: TechRadar) Ljussensorer, åtminstone i Panasonic-TV-apparater, kan också kalibrera bildinställningar för SDR, HDR10, HDR10+ och HLG, du vet, allt annat, tack vare det nya Filmmaker-läget, som har utformats för att begränsa överdriven bildbehandling som förvränger innehållsskaparnas ursprungliga avsikt. Detta möjliggörs av Panasonics Intelligent Detection-funktion, som utökar kapaciteten hos ljussensorer för att påverka icke-Dolby Vision-innehåll. Liksom Dolby Vision IQ, skulle Smart Sensing förmodligen kunna heta tydligare för anslutning till ljussensorer, även om det för närvarande inte är tillgängligt på LG TV-apparater som stöder Dolby Vision IQ. "Driften för att optimera visningen i ljusa miljöer kommer från konsumentfeedback om att HDR-innehåll kan verka mörkt när det är lågt omgivande ljus i rummet", säger Darch. "Detta gäller även för OLED- och LCD-TV-apparater," tillade han. Vi har en liten känsla av att OLED-dimmerutgången på LCD/QLED-TV-apparater kan vara en del av anledningen till att funktionen utvecklades, särskilt eftersom den för närvarande bara är tillgänglig för vissa OLED-set.

ett husspel

Darch citerar specifikt från det ökända Game of Thrones-avsnittet The Long Night, som fick en mängd klagomål för mörka scener som var otroligt svåra för många tittare att urskilja, där serieregissören Fabien Wagner skyllde på tittarnas förmåga att justera sina TV-apparater. som (lite mer rättvist) kompressionen som avsnittet genomgick för HBO att sända och streama, vilket verkar ha minskat detaljerna i dess mörka dekor. < p lang="en" dir="ltr">Jag är säker på att det såg bra ut i ett toppmodernt redigeringsutrymme med fullt HDR digitalt arbetsflöde eller vad som helst. Men när dess produktion sänktes till skiten för nätverk och streaming, lämnades de flesta tittare med en mörk, omärklig röra. #GameofThrones 30 april 2019 Vi kan inte heller prata om det utan att säga att din genomsnittliga TV helt klart inte är lika kapabel att plocka fram mörka detaljer som avancerade OLED-skärmar. Det är därför denna ljusavkännande funktion kan lägga till både budget- och mellanklasspaket som förmodligen behöver mer hjälp. Darch berättade för oss att dessa ljussensorer "potentiellt" skulle kunna hamna på LCD-skärmar i framtiden, vilket betyder att vi mycket väl kan se den här funktionen ta sig till fler mellanklassuppsättningar, där den kan påverka ett mycket större antal tittare. Det har vi inte. Vi har kunnat ta reda på hur mycket dessa ljussensorer kostar, men vi gissar att det inte är en enorm summa jämfört med hela kostnaden för en OLED- eller LCD-TV, och vi hoppas få se dem dyka upp på den senare. i intervallet 2021 nästa år. Vi får veta att Panasonic åtminstone tänker på "känsligare sensorteknik eller avancerad mjukvara", så förhoppningsvis finns det mer att rapportera om detta. Vi har också försökt få feedback från Dolby om möjligheten till en Dolby Atmos IQ-funktion som kalibrerar surroundljud som svar på omgivande brus i ett rum, men företaget skulle inte dras till det. Vi kan drömma, va?