Här är varför din madrass har gula fläckar och hur du tar bort dem

Här är varför din madrass har gula fläckar och hur du tar bort dem

Har du sett fula gula fläckar på din madrass? Även om det är fult, speciellt när de börjar bli bruna, är gula fläckar på en madrass ganska vanliga. Detta är säkert sant om du har haft din madrass i ett antal år, och som tur är finns det sätt att få det mesta ur vägen.

Det finns många anledningar till att madrasser blir gula, och även de bästa madrasserna kommer att fläckas med tiden om de inte skyddas ordentligt.

För att förstå varför detta händer bad vi Yordan Yordanov, madrassrengörings- och klädselexpert på Fantastic Services (öppnas i en ny flik), att förklara de fyra främsta orsakerna till gula fläckar på madrasser, hur man tar bort dem (om det är möjligt att ), och hur man vet om de är säkra att sova på. Det visar sig att bara en av dem är säker.

Gula fläckar på madrasser: de fyra huvudsakliga orsakerna

1. Åldrande madrasser och naturlig försämring

Som de flesta saker i livet, när din madrass åldras är den föremål för naturligt förfall. "Den främsta anledningen till detta är oxidation", säger Yordanov. "Det är en naturlig process som underlättas av exponering för solens effekter."

Denna gulning är inte skadlig... Och oxidation kan stoppas med ett madrassskydd

Yordan Yordanov, städexpert

Denna naturliga process kan inte stoppas helt. Du kan dock sakta ner tidens gång genom att begränsa madrassens direkta exponering för solljus. "Om du vädrar din madrass utomhus är det bäst att välja en skuggig men varm plats", råder Yordanov.

"Den goda nyheten är att den här typen av gulning inte är skadlig på något sätt. Den dåliga nyheten är att den inte kan tas bort. Rost går dock att stoppa med ett bra madrassskydd, men du bör se till att ha ett som täcker hela madrassen.

2. Urin (människor och djur)

Oavsett om det kommer från en människa eller ett husdjur, kan urin snabbt sprida gula fläckar på en madrass om den lämnas obehandlad. Men här är de goda nyheterna: Enligt Yordanov kan både färska och torkade urinfläckar på en madrass tas bort.

En person som bär rosa gummihandskar försöker ta bort en gul urinfläck från en vit madrass

(Bildkredit: Getty)

Hur man tar bort gula fläckar från madrasser orsakade av urin

"För att bli av med färska fläckar är det bäst att behandla dem så fort du märker dem", säger Yordanov till oss. "Först, torka upp överflödigt urin med en torr trasa, men var försiktig så att du inte gnuggar eftersom det säkert kommer att sätta in det. Blanda sedan lika delar vatten och vit vinäger och spraya området generöst.

"Slutligen, strö bakpulver på toppen och låt sitta över natten (eller minst åtta timmar). När det torkat, dammsug upp resterna och inspektera fläcken, upprepa proceduren om du inte är nöjd med resultatet.

Torkade urinfläckar är svårare att ta bort. "Här vill du skapa en lösning av 8 oz väteperoxid, 3 matskedar bakpulver och två till tre droppar flytande diskmedel," förklarar Yordanov. "Spraya det färgade området och vänta tills det torkat innan du dammsuger upp resterna. Du kanske vill göra detta flera gånger beroende på hur allvarlig den torra fläcken är.

3. Svett och kroppsoljor utsöndras varje natt.

Svettning och utsöndring av kroppsoljor är en normal kroppsfunktion, och dessa två vätskor är också bland de främsta orsakerna till att kuddar gulnar.

När svett och kroppsoljor byggs upp med tiden kan de orsaka gula fläckar på din madrass. Även om den är svår att rengöra kan den här typen av fläckar tas bort. Faktum är att Yordanov säger att det finns två "riktigt bra metoder" att prova, och dessa kommer ofta upp under handledningar om hur man rengör en madrass.

Ju längre du lämnar bakpulver på, desto bättre. Det bör göra detta i flera timmar, och för en riktigt fläckig madrass, låt den stå över natten.

Yordan Yordanov

Hur man tar bort gula fläckar på madrasser orsakade av svett

För den första metoden, ta bakpulver och en borste. "Fördelen med bakpulver är att den absorberar fukt och obehagliga lukter, vilket gör den effektiv när det gäller att rengöra din madrass", säger Yordanov.

"Strö över hela madrassen. När detta är gjort, skrubba det försiktigt över madrassen med en borste. Ju längre du lämnar bakpulver på, desto bättre. Det bör göra detta i flera timmar, och för en riktigt fläckig och smutsig madrass, låt den stå över natten. Dammsug upp skräpet när du är klar.

För den andra metoden rekommenderar Yordanov följande:

En kvinna i vit t-shirt och nattlinnesshorts håller fast om magen medan hon narmar i sängen.

(Bildkredit: Getty)

4. Kräkningar ger också gula och bruna fläckar

Om du kräktes i sängen kan din madrass gulna väldigt snabbt. Lyckligtvis kan du bli av med dessa fläckar, men du behöver en stark mage för att komma igång.

Hur man tar bort gula fläckar från madrassen orsakade av kräks

”Plocka först upp spyorna från sängen. Ta sedan bort alla sängkläder och tvätta på hög värme för att döda bakterier.

"Sedan", säger Yordanov, "ta en gammal trasa eller pappershandduk och torka fläcken. Blanda varmt vatten och ett milt rengöringsmedel och torka av området. Blanda sedan tre delar vit vinäger till en del vinäger. vatten och svamp fläcken Detta kommer inte bara att rengöra fläcken, utan det kommer också att desinficera och deodorisera den.

För nästa nivå desinfektion och deodorisering, följ Yordanovs senaste råd, men kontrollera din madrassvårdsinstruktioner först för att säkerställa att den tål följande produkter...

"För att helt desinficera, spraya området med isopropylalkohol (och tillsätt eteriska oljor om du vill minska den starka lukten). För att ta bort eventuell kvardröjande lukt, strö på bakpulver, som kommer att absorbera lukten. Kom inte ihåg att dammsuga upp återstoden när den väl är borta har försvunnit.

Är gula fläckar på madrasser säkra att sova på?

Enligt experter beror svaret på denna fråga på orsaken till gulningen. "Om gulningen enbart beror på oxidation och god hygien har iakttagits, är du helt säker", försäkrar Yordanov oss.

Men i alla andra fall rekommenderas en noggrann rengöring för att vara på den säkra sidan. "Om du märker klåda, hosta eller allergiska reaktioner kan det vara ett tecken på mögel. Det är en betydande hälsorisk och måste behandlas omedelbart eftersom det växer snabbt, är svårt att städa upp och är särskilt farligt för personer med astma.

En stor gul madrassfläck på en vit madrass

(Bildkredit: Getty)

"Kvalster livnär sig på döda hudceller, svett och bakterier, och deras spillning utlöser också allergier hos vissa människor. För att bekämpa dessa biverkningar bör sängkläder bytas varje vecka och madrassen rengöras och dammsugas varannan till var tredje månad.

Undrar du hur ofta du behöver byta ut en madrass? Medellivslängden för en madrass är sex till tio år, beroende på dess sammansättning, så om du har haft din längre och den visar tecken på häng och slitage, inklusive gula fläckar, är det dags att byta ut den.

Det finns en högre omsättning av kuddar, och experter rekommenderar att du byter dem vartannat till vartannat år. Behöver du en ny? Kolla då in vår guide till årets bästa kuddar för alla sovställningar.

Hur man undviker gula fläckar

Det bästa sättet att undvika gula fläckar på en madrass är att skydda dig från dem från dag ett. Ett bra madrassskydd är din vän här, och vi har samlat några av våra favoriter nedan. Beroende på vilken typ du köper kan de skydda mot vägglöss och bakterier, såväl som kräks, urin och svett.

Enligt Yordanov hjälper en noggrann rengöring av din madrass också till att hålla den fläckfri längre. "Själva madrassen bör ångtvättas eller kemtvättas enligt etikettkraven en gång om året. Däremellan kan du dammsuga den regelbundet för att förhindra ansamling av smuts, damm och döda hudceller, eller rengöra den noggrant, vilket kommer att desinficera den.

Ditt madrassöverdrag kan också ha utvecklat gula fläckar, och i många fall kan du använda tipsen ovan för att bli av med dem. Om du bestämmer dig för att din bäddmadrass har sett bättre dagar, kolla in vår guide till de bästa bäddmadrasserna för en mer bekväm och hälsosam sömn.

Dagens bästa priser på populära madrassskydd

Läs mer: