Nästa generations Xbox Series X-konsol är nu tillgänglig över hela världen, vilket ger ett enormt uppsving för hemkonsolens funktioner. Oavsett om du har haft turen att få tag på en Xbox Series X (eller Xbox Series S), eller har väntat på att Microsoft ska utöka sitt erbjudande, du kanske undrar hur det är med HDMI-kapaciteten hos dessa konsoler: och därför skiljer sig tv-kapaciteten från dess nuvarande generations motsvarigheter.

Xbox Series X och Series S kommer med en HDMI 2.1-anslutningsstandard, vilket gör att den kan stödja maximalt 120 bilder per sekund (bilder per sekund) i spel som körs med 4K-upplösning. När det gäller konsolspel är det ett stort steg framåt. Xbox One X kunde bara nå 4K/60fps, vilket innebär att gränsen är mycket högre för denna generation av konsoler.

HDMI 2.1 möjliggör inte bara bättre bildhastigheter, det betyder också att du kan överföra 4K och till och med 8K bildkvaliteter från din konsol till en kompatibel TV.. En varning till detta är att 8K-spel kommer att begränsas till 60 fps, men du kommer förmodligen inte att spela 8K-spel på flera år vid det här laget.

Det finns mycket att göra när det gäller HDMI-anslutningar och nyare konsoler, så låt oss försöka hålla sakerna enkla i den här omfattande guiden.

Det bör dock noteras att medan Xbox Series X levereras med en HDMI 2.1-stödkabel, levereras Xbox Series S endast med en HDMI 2.0-kabel, vilket vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan. .

Xbox Series X / S-portar och kablar

Microsofts Xbox Series X kommer med en HDMI 2.1-port på baksidan av konsolen och en motsvarande kabel i kartongen.

S-serien kommer under tiden med en HDMI 2.1-port men en HDMI 2.0-kabel ("hög hastighet" istället för "ultra hög hastighet").. Det betyder att den billigaste konsolen kan spela i 4K, men du kommer inte att kunna spela i 4K/120fps med den medföljande kabeln.

Nu är det viktigt att notera att även om din TV inte stöder en HDMI 2.1-anslutning, kan du fortfarande ansluta konsolen till en standard HDMI-port på en TV eller bildskärm, med fler bildbegränsningar.

Det hela handlar om skillnaderna mellan dessa två port-/kabelstandarder. HDMI 2.1-standarden stöder högre dataöverföringsbandbredd på 48 Gbps (gigabyte per sekund) jämfört med 18 Gbps som stöds av HDMI 2.0b.

Fler gigabyte motsvarar mer data, vilket motsvarar högre upplösningar och snabbare bildhastigheter.

HDMI 2.1 vs HDMI 2.0

Enkelt uttryckt kan olika HDMI-kablar överföra olika värden. Dessa värden är kvaliteten på video och ljud som överförs från HDMI-kabeln till skärmen.

Skillnaden mellan HDMI 2.0 och 2.1 kommer att märkas för dem med ett mer uppmärksamt öga här. Ett Xbox Series X-spel, som körs i 4K/120fps, kommer uppenbarligen att se och spela vackert och detta är något som många PC-användare har varit vana vid ett tag nu.

Det är svårt att beskriva hur annorlunda det kommer att vara förrän du faktiskt ser det. Men om du spelar ett Xbox Series X-spel på en TV som har en HDMI 2.0b-port kommer du att märka att om du spelar i 4K kommer du inte att kunna spela med 120 bilder per sekund.

För S-serien kommer den att spela spel i 1440p (känd som QHD) och kommer att kunna nå 120 fps. Men om din TV stöder 4K kan du titta på filmer och andra medier i 4K, och S-serien kommer att förbättra spel i 4K där så är lämpligt.

För att sätta detta språng i kvalitet i perspektiv tillåter den äldre HDMI 2.0b-standarden som används i de flesta moderna TV-apparater idag video upp till 4K med 60 bilder per sekund, men når högre bildhastigheter som 120 fps. , bör du sänka kvaliteten på upplösningen till HD.

HDMI 2.1 tar bort denna barriär, vilket innebär att du kan spela i Ultra HD-kvalitet samtidigt som du håller jämna bildhastigheter i dina spel.

Få en HDMI 2.1-kabel här

TOPP. 1
AISENS A119-0529 HDMI V1.4 legering CCS 14+1 höghastighetskabel, A/MA/M, svart, 1.5 m
AISENS A119-0529 HDMI V1.4 legering CCS 14+1 höghastighetskabel, A/MA/M, svart, 1.5 m
Ekonomisk High Speed ​​​​HDMI V1.4-kabel med typ A-hankontakt i båda ändar.; Ledarmaterial: CCS (legering)
1,72 EUR
Lag taktik

(Bildkredit: Microsoft)

HDMI TV-stöd

Funktionerna hos din TV är också avgörande här. Om din TV till exempel inte stöder 4K-upplösningar, kommer du inte att kunna spela nästa generations spel i 4K. De flesta 4K-TV-apparater brukar komma med tre eller fyra HDMI 2.0-portar som standard, medan nyare modeller börjar levereras med en till fyra HDMI 2.1-portar; detta varierar verkligen mellan TV-märken och du måste vara försiktig så att du får de ingångar du behöver för din avsedda spelnivå.

Även HDTV-apparater tenderar att inkludera HDMI 2.0-portar.

Bildhastigheter varierar också mellan TV-apparater. De flesta TV-apparater kommer med en 60Hz eller 120Hz-panel (som tillåter uppspelning av 60fps respektive 120fps), även om vissa billigare modeller nöjer sig med en 50Hz-panel, vilket kommer att vara lite begränsande för spel. Xbox Series X som The Falconeer, som kan nå 120fps vid 4K om din TV stödjer det.

Det är viktigt att notera att även om X-serien använder HDMI 2.1 som anslutning, betyder det inte att din TV också måste stödja HDMI 2.1. Du kan spela via en HDMI 2.0-port och kabel, endast begränsad till 4K/30 fps maximal prestanda.

8K kan du också tänka på. Alla 8K-TV kommer nästan säkert att komma med den nya HDMI-porten, men 8K-spel är fortfarande dyra och 8K-spel är inte i horisonten ännu.

Ett bra exempel att använda här är skillnaden mellan Monster Hunter: World på Xbox One och Xbox Series X. I det här exemplet har prestanda inget att göra med HDMI-kabeln utan med din TV: s uppdateringsfrekvens.

Med en Full HD-TV med en uppdateringsfrekvens på 60Hz kan du spela Monster Hunter World med cirka 60 fps på Xbox Series X tack vare konsolens bakåtkompatibilitet.

Om du spelade det på samma TV, med en Xbox One från nuvarande generation, får du inte 60 fps eftersom konsolen inte är tillräckligt kraftfull för att göra det. I det här fallet spelar HDMI-porten och kabeln ingen roll.

Men på det hela taget, om du vill få ut det bästa av din nya, nya nästa generations konsol, du vill ha en TV som också stöder HDMI 2.1-anslutning så att du kan njuta av 4K-spel med 120 fps.

De bästa erbjudandena för tillfället för Microsoft Xbox Series X Shock Blue-kontroller

Dela detta