Enligt nya tester kan Nvidias RTX 4090 avsevärt kontrollera sin strömförbrukning samtidigt som den levererar det mesta av den prestanda du får på standardnivåer.

Quasarzone (Öppnas i en ny flik) körde tester (som rapporterats av Hardware Times (Öppnar i en ny flik)) för att bestämma bildhastigheterna som RTX 4090 hanterade i ett urval av fem spel med 4K-upplösning (maximal information) på din utdata. konfigurationer ur kartongen, och en strömförbrukning på 347 W, innan man jämför det med vad grafikkortet uppnådde med den manuellt justerade effektgränsen i steg.

Genom att begränsa strömförbrukningen till 326 W (en inställning på 80 % effekttak) hölls bildfrekvenserna på 99,1 % från standarden och lägre vid 305 W (70 %), höll 97,8 % av prestandanivån. I ärlighetens namn kommer de flesta inte att märka att det bara är 2 % skillnad.

Så summan av kardemumman här är att om du har en RTX 4090 är det väldigt enkelt att justera effektlocket och få ner det till 300W-nivån utan att verkligen göra någon märkbar skillnad för din totala fps (bilder per sekund).

Även vid 60 procents effekttaksnivå, som förbrukar 268 W, var bildhastigheten 93,9 procent, vilket fortfarande inte är alltför långt borta.

Med tanke på att detta är sant vid 4K för de testade spelen, och om du undrar vad det var, använde Quasarzone följande titlar: Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5, Lost Ark, PUBG och Spider-Man Remastered.

Analys: Kan någon komma på adaptrar?

De som äger en RTX 4090 – och det finns en hel del ivrig köpare som har tagit steget med denna avancerade GPU – läser utan tvekan detta med intresse, särskilt med tanke på alla kontroverser kring Nvidias flaggskepp Lovelace och fall. fusionsströmadaptrar

Om du är lite paranoid över hela det här avsnittet, och det är sant att det bara påverkar ett väldigt litet antal GPU:er enligt Nvidias statistik, även om det finns alldeles för många av dem, kan power trottling vara en användbar lösning att överväga. Att minska den strömförbrukningen lite kan hjälpa till att undvika risken för att saker går fel med en adapter.

Inte bara det, men om det innebär mindre strömförbrukning för ungefär samma prestanda (det kommer inte att göra någon märkbar skillnad för din spelupplevelse att sjunka 2 % fps, realistiskt), varför inte om du också har koll på energiräkningarna . Det är trots allt en levnadskostnadskris i full gång, med skyhöga elräkningar för vissa människor, så varför inte hålla energiförbrukningen för Lovelaces flaggskeppsprodukt till ett acceptabelt minimum? Även om det verkligen hjälper till att säkerställa att din speldator är lättare att kyla, förresten.

En intressant poäng som allt detta väcker är att RTX 4090:s TGP satt till 450W verkligen lämnar ett stort spelrum när man tänker på att RTX 4090 faktiskt kan köras på 300W, två tredjedelar av den mängden, utan att sluta erbjuda utmärkta nivåer av prestanda. Även om man jämför en överklockad RTX 4090, snarare än en med standardinställningar, med en kraftbegränsad flaggskepps-GPU kommer att vara något annorlunda, naturligtvis.

När du tittar på dessa tester undrar du dock om det hade varit klokt av Nvidia att lossa på standardinställningarna lite mer.

Quasarzone diskuterar även lågspänning på RTX 4090, som kan ge ännu bättre resultat än effekttak, men det är en mycket mer komplicerad best att hantera, samtidigt som att ställa in effektlocket är en väldigt enkel uppgift. . Så för de flesta människor uppväger bekvämligheten av att kunna göra detta snabbt och enkelt de ytterligare lågspänningsvinsterna, och skillnaden är inte heller stor, det bör noteras, effekttak ger alltid fantastiska resultat. .

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Dela detta