GPU-priserna rasar: kommer Nvidia RTX 3080 äntligen att vara överkomligt?

GPU-priserna rasar: kommer Nvidia RTX 3080 äntligen att vara överkomligt?

Grafikkort från AMD och Nvidia har stadigt stabiliserats under de senaste månaderna, med priser som sjunkit ytterligare i april, även om framstegen har varit märkbart långsammare för Nvidia GPU:er.

Enligt den tyska återförsäljaren 3D Center har GPU-priserna sjunkit med i genomsnitt 13 %, men om man tittar på uppgifterna ser Nvidia bara en förbättring med cirka 6 %. Ändå faller priserna stadigt över hela linjen, med Nvidia GeForce RTX 30-serien som ligger runt 19% över MSRP, medan AMD:s Radeon RX 6000-serie nu bara ligger 12% över MSRP. .

Är det fortfarande dyrt? Jo, ja, men jämfört med den massiva inflationen vi såg direkt efter att Ampere och RDNA 2 kom ut på marknaden 2020, är ​​detta en betydande förbättring och inte utom räckhåll för spelet. Enligt ytterligare data från 3D Center låg AMD och Nvidia GPU:er 83 % respektive 87 % över sina officiella återförsäljarpriser för bara några månader sedan i december 2021.

3D Center noterar i sin rapport att den nyligen släppta Nvidia GeForce RTX 3090 Ti medvetet utelämnades från data eftersom den var så dyr att den kunde köpas på dess officiella MSRP från dess releasedatum, vilket skulle skeva resultatet i onödan.

Data från 3D Center som visar fallet i GPU-priser under de senaste 6 månaderna

Data tillhandahållen av 3D Center som visar nedgången i GPU-priser under de senaste 6 månaderna (Bildkredit: 3D Center)

Fram till nu har det varit nästan omöjligt att skapa en ny GPU från Team Red eller Team Green under varje korts livslängd, med en kombination av chipbrist och konkurrens från kryptogruvarbetare som har blåst upp nästan hela marknaden.

Dessa resultat låter verkligen som nyheterna vi alla har väntat på att höra, men de kommer med lite salt i såren. Å ena sidan, eftersom dessa priser är baserade på den tyska marknaden, speglar de inte nödvändigtvis den globala marknaden med samma precision, så även om priserna ser ut att falla i andra regioner i resten av Europa och USA, procentsatser som vi ser kommer inte att gälla.

3D Center noterar dock att det fungerar åt båda hållen, eftersom fluktuationer mellan den amerikanska dollarn och euron har bromsat nedgången i grafikkortspriserna i Tyskland. Vi ser också att kort blir lättare att hitta på hyllorna, vilket borde minska efterfrågan och hålla priserna lägre. Vem vet, kanske när GeForce RTX 40- och RDNA 3-serien lanseras kan den nuvarande generationen GPU:er äntligen sjunka under sina lanseringspriser.

Analys: Det är inte alla goda nyheter

Det är inte alla goda nyheter, åtminstone om vi tittar på historiska grafikkortspriser och marknadsfluktuationer. Tom's Hardware nämner i sina egna rapporter att GPU-priserna förväntas ligga 10-20% under deras ursprungliga listpris när Nvidia och AMD förbereder sig för att tillkännage nästa generations hårdvara.

Computex närmar sig också med stormsteg, med start den 24 maj, så vi har ont om tid för att se samma marknadstillgänglighet som tidigare år, och om vi ser liknande inflation med lanseringen av kort som Nvidia GeForce RTX 4080 och AMD RX 7900 XT, ingenting hindrar priserna från att skjuta i höjden igen för den nuvarande generationen GPU:er.

Verkligen "billiga" grafikkort är fortfarande långt borta, och kan till och med vara ett minne blott beroende på vad du tror att en budget-GPU är, men saker och ting ser i alla fall upp. Vem vet, kanske snart kommer du att kunna lägga vantarna på dina drömmars kort utan att behöva sälja alla dina värdefulla ägodelar för att finansiera det.

Intel skulle också kunna hjälpa till att stabilisera marknaden med lanseringen av sina Arc Alchemist desktop-grafikkort. Priset och releasedatumet är ännu inte bekräftat, men med de första lovande riktmärkena för spelare som pekar på höga bildhastigheter vid 1080p-upplösning, kan de hjälpa till att sänka kostnaderna för grafikprocessorer som Nvidia GeForce RTX.3060 och AMD Radeon 6600XT.

Det kan vara en bra första GPU, speciellt om du planerar att köra låga efterfrågan spel och applikationer, vilket borde ta bort pressen från den bredare marknaden. Bara tiden får utvisa, och om de senaste två åren har lärt oss något är det att göra det bästa av det goda.

Det finns inget sätt att veta om priserna kommer att skjuta i höjden ännu mer under de kommande månaderna, men om du har väntat på att köpa ett nytt grafikkort har du nu chansen att göra det till ett bra "inom rimligt pris".

Dagens bästa grafikkort erbjudanden