Det är september, vilket bara betyder en sak: det är dags för ännu en GoPro actionkamera. Det har faktiskt kommit en efterföljare till den utmärkta GoPro Hero 8 Black och kallas fantasifullt GoPro Hero 9 Svart.

En ganska vågad uppfattning om företagets beprövade actionkameraformel, den här gången lades 5K-videoinspelning och en DJI Osmo Action-stil framskärm till mixen.

Det finns mycket att jämföra mellan 2019 och 2020 GoPro flaggskeppskamerorFrån Hero 9 Blacks svällande batteri och tjockare kropp till dess större skärm. Om du tror att det här kommer att bli en Hero 9 Black-kärlek, har du bara delvis rätt: Hero 8 Black är fortfarande ett bra alternativ, speciellt om din budget är snävare.

Priset fristående till $449.99 / €429.99 / AUN $699.95, Hero 9 Black kostar runt 11 % mer än sin föregångare vid lanseringen. Men den här gången finns det en extra komplikation, eftersom GoPro driver sin nya prenumerationstjänst (tidigare känd som GoPro Plus).

Om du gärna registrerar dig för en ettårig GoPro-prenumeration (som kan sägas upp när som helst), kan du hämta en Hero 9 Black för $349.99 / €329.99 / AU$559.95. Intressant nog gäller samma behandling för Hero 8 Black, som du nu får för ett mycket frestande pris på $299.98/€279.98/AU$459.95 (inklusive ett års GoPro-prenumeration).

Så om du väger dina alternativ, Läs vidare för att avgöra vilken kamera som bäst uppfyller dina högoktaniga behov., utan att det kostar dig mer än du är redo att betala.

1. En ny design

Hero 9 Black är cirka tio procent större än Hero 8 Black. Med en vikt på 158 g (jämfört med föregångaren på 126 g) känner du den så fort du tar upp den, på 71 mm bred och 33,6 mm djup, det är definitivt inte den minsta actionkameran på scenen.

Det är ändå lätt att lägga undan, så det gör inte så stor skillnad i sig. Men krusningseffekten är att dina gamla boxar eller moddar som Media Mod inte passar den nya GoPro. Ändå finns det en anledning till att den har vuxit i storlek.

GoPro Hero 9 Black 9 saker vi vill se i

GoPro Hero 9 Black (Bildkredit: Future)

Hero 9 Black har en större pekskärm på baksidan än tidigare års Hero-flaggskepp: mäter 2.27 tum, jämfört med 1.95 tum på Hero 7 och Hero 8.

Tyvärr fann vi att detta inte svarade och var långsamt i våra första tester, men GoPro säger att en firmware-patch kommer i november. Ändå är den extra storleken välkommen oavsett om du ramar in foton eller syr ihop för att snabbt ändra inställningar.

2. Mer upplösning att spela

Med sin nya 23,6 MP-sensor har GoPro Hero 9 Black nästan dubbelt så hög sensorupplösning som Hero 7 Black och Hero 8 Black., så att du kan fånga upp till 5K-video och 20,2 MP stillbilder.

GoPro Hero 9 Black kan vara dyrare än deras

GoPro Hero 9 Black (Bildkredit: Future)

En ytterligare upplösning betyder inte nödvändigtvis bättre bildkvalitet, men vi fann att den gav ytterligare information om Hero 9 Black.

Bilderna är nu 14.7 MP och ser användbara ut för social delning och små utskrifter, så länge det inte finns någon rörelseoskärpa. Det kan låta vansinnigt stort, men Hero 8 Black körs i 4K, vilket betyder 12MP stillbilder, vilket också är gott för de flesta inlägg på sociala medier.

Om du gillar foton är det här som Hero 9 Black blir märkbart skarpare, tack vare sina 20 MP stillbilder.. I väl upplysta miljöer ger beskärning av dina foton en märkbar förbättring i detalj jämfört med dess 12 MP-motsvarighet, även om den övergripande bildkvaliteten är mycket lika.

3. Bättre batteritid

I generationer GoPro Hero flaggskeppsprodukter har utrustats med 1 220mAh batteri. De höll inte länge (drygt en timme när man filmade i 4K), men det var i stort sett förlåtligt med tanke på deras kompakta storlek. Nu har GoPro ökat batterikapaciteten till 1.720 9 mAh i Hero XNUMX Black, vilket han hävdar ökar hans uthållighet med cirka 30%.

GoPro Hero9 Svart

(Bildkredit: framtid)

Detta leder till betydligt bättre prestanda när du spelar in Full HD-video, med Hero 9 Black-inspelning i över två timmar och 10 minuter i våra tester., jämfört med Hero 8 Black, som dog efter en timme och 30 minuter.

Den större batteristorleken betyder också det Hero 9 Black klarar extrem kyla bättre enligt GoPro, så det borde vara en kraftfullare actionkamera på stigarna.

Å andra sidan, eVi upplevde överhettning med vår Hero 9 när vi spelade in 5K-video. Efter 30 minuter stängdes den av och var väldigt varm vid beröring, så även om batteriet inte höll tillbaka det, när du fotograferar med full upplösning kan värmen.

4. En ny frontskärm

Precis som DJI Osmo Action, Hero 9 Black kombinerar en pekskärm med en främre färgskärm, som ska hjälpa vloggare att rama in sina bilder och ge alla som filmar utan att komma åt bakskärmen en bekväm överblick.

GoPro Hero 9 Svart

(Bildkredit: framtid)

Framskärmen på Hero 9 Black är inte beröringskänslig och är inte heller slät när man förhandsgranskar 5K-videoinspelning. Du kan inte heller stänga av den i inställningar, vilket kan vara irriterande om du bara vill fokusera på att spara batteri. Som sagt, det kommer att upphöra efter en minut, precis som bakskärmen.

Precis som med hero 8 Blacks främre monokroma display, visar Hero 9 Black även fotograferingsupplösning, bildhastighet, procentandel av återstående batteri och återstående minneskortkapacitet. Du kan också välja mellan en förhandsvisning av hela scenen (med ett brevlådeutseende) eller en beskuren mittdel av vyn. Vi föredrar definitivt det förra, men det är trevligt att ha möjligheten.

5. Återlämna det utbytbara objektivlocket

Hero 8 Black kastade bort Hero-linjens avtagbara linser till en blandad respons. För 2020 gick GoPro inte bara tillbaka till det gamla alternativet för utbytbara linserIstället skapade han en utbytbar linsmod kallad Max Lens Mod.

GoPro Hero 9 Svart

(Bildkredit: framtid)

Ur lådan är Hero 9 Blacks synfält smalare än Hero 8 Blacks, men med Max Lens Mod, Hero 9 kan fotografera med upp till 2.7K upplösning (60fps) med ett synfält på 155 grader.

Max Lens Mod stöder också horisontlås, som på GoPro Max, som (på något sätt) håller horisontlinjen nivå även när kameran roteras i en 360-graders rörelse. Tillgänglig i oktober 2020, Max Lens Mod ger dig tillbaka $79.99 / €79.99 / AU$129.95.

6. Något förbättrad stabilisering

GoPros HyperSmooth-bildstabilisering är den bästa vi har sett på någon actionkameraOch när GoPro introducerade Boost, ett beskuret sätt med lägre upplösning att få ännu stadigare bilder från Hero 8 Black, gladde fansen sig.

Hero 9 Black körs nu med Hypersmooth 3.0 och Boost aktiv i full 5K-upplösning. Detta är en förbättring jämfört med Hero 8 Black, som har Boost begränsat till 4K/30p (och endast i vid vy, snarare än Superview).

Den kanske största fördelen med Hero 9 Blacks extra upplösning är att den ger dig rörelseutrymme för att applicera de klippta stabiliseringarna i mer krävande situationer. Om du inte skjuter mycket i extremt hektiska situationer kan Hero 8 Blacks stabilisering vara mer än tillräckligt för dig. Men downhill mountainbikecyklister kommer sannolikt att söka sig till Hero 9 Black.

7. Justera horisonten bakom stängda dörrar

Vi har redan pratat om den nya Max Lens Mod, som möjliggör Horisontlås i GoPro Max-stil på Hero 9 Black, men du behöver inte en Mod för att utjämna den grundläggande horisonten.

Direkt ur lådan, GoPros nya actionkamera kan jämna ut dina bilder med hjälp av inbyggda sensorer, något som Hero 8 Black bara kunde göra i GoPro-appen. Även om detta inte håller dina extrema svängar i en stabil bubbelnivå, kompenserar måttliga lutningar för det bra.

8. Gå tillbaka i tiden

Om du har spelat Prince of Persia, Sands of Time, tänk på Hindsight som en actionkamera motsvarande Time Dagger.

En flaggskeppsfunktion i Hero 9 Black, Hindsight kan fånga upp till 30 sekunders bilder innan ditt finger trycker på inspelningsknappen., så att du inte behöver rusa och fumla runt i actionelden för att fånga handlingen.

GoPro Hero 9

(Bildkredit: framtid)

Lätt att aktivera, du kan ställa in en tillbakagenväg på din viewer, så att den enkelt kan slås på och av och den fungerar i alla upplösningar.

Under tiden behöver Hero 8 Black-användare bara komma ur vägen genom att trycka på inspelningsknappen. Och de kommer potentiellt att fylla sina flashcards och försöka hitta det perfekta ögonblicket.

9. The Hero 9 Blacks påse med trick slutar inte där.

En annan funktion som saknas i Hero 8 Black är schemalagd inspelning som, som namnet antyder, möjliggör schemalagd inspelning, allt styrbart på kameran.

Ställ in Hero 9 Black så att den börjar ta ett tidsförlopp och femton minuter före soluppgången kan du ta en paus medan Hero 9 Black vaknar av sig själv. Det kan också vara användbart om du planerar att använda flera Hero 9 Blacks för att börja spela in en händelse vid exakt samma tidpunkt för att göra det lättare att synkronisera.

GoPro Hero 9 Black

(Bildkredit: framtid)

De gamla favoriterna är också tillbaka, just den här gången, i sin tredje utveckling. HyperSmooth 3.0 och TimeWarp 3.0 har sett stegvisa förbättringar över Hero 8 Black, med den senaste inkarnationen av TimeWarp som nu spelar in ljud när man saktar ner time-lapse-bilder till halva verkliga hastigheten.

Om du köper Hero 8 Black eller Hero 9 Black beror på dina behov och din budget.. Om du verkligen vill ha GoPro eller den mest kompletta vloggen, så är den sistnämnda den bästa.

Som sagt, om du vill ha bra 4K-video och mer än tillräcklig stabilisering i kroppen till en lägre kostnad, representerar Hero 8 Black det bättre värdet av de två. Speciellt med GoPros nuvarande prenumerationserbjudande.

Dela detta