Google har meddelat (öppnas i en ny flik) att API:et för sin senaste tilläggsplattform för Chromium-baserade webbläsare, Manifest V3 (MV3), har försenats igen och en företagsuppdatering väntas i mars 2023.

Den senaste utvecklingen kommer bara en månad innan den ursprungliga deadline för januari 2023, som tillkännagavs i början av september 2022, träder i kraft. Google verkar vara förbryllad över förändringen, eftersom en ny deadline följde i slutet av september för januari 2024, men endast för professionella användare av Google Chrome.

Tilläggen är för närvarande baserade på Manifest V2 (MV2) API, som ger robust funktionalitet för utvecklare, vilket gör att effektiva sekretessverktyg som uBlock Origin och Decentraleyes kan frodas. Google försöker begränsa denna funktionalitet med MV3 genom att minska antalet behörigheter som är tillgängliga för utvecklare, vilket enligt bolaget kommer att förbättra användarnas integritet och prestanda.

Manifest V3:s sekretessimplikationer

Även om Google länge har hävdat (öppnas i en ny flik) att de har för avsikt att stödja innehållsblockerande tillägg efter övergången, upptäcker vissa apputvecklare att detta kanske inte är verkligheten.

TechRadar Pro noterade i vår ursprungliga Deadline-rapport att uBlock Origins huvudutvecklare Raymond Hill hade utvecklat en MV3-kompatibel version av expansionen, men noterade att funktionaliteten var så avskalad att det inte fanns "mycket intresse" för releasen.

Posten noterade att klagomål om funktionalitet och integritet också kom från Electronic Frontier Foundation (öppnas i en ny flik) och Jean-Paul Schmetz (öppnas i en ny flik), VD för sekretesssvitleverantören Ghostery, för att nämna några.

Men det är också sant att övergången till MV3, kanske hittills, har skett medan API:n är en buggig och experimentell röra.

Loggen fann att Chromiums felrapporteringssystem har en mängd fel (öppnas i en ny flik) som bara hänför sig till det, medan den nya Service Workers-funktionen, som ersätter skript som körs baklänges, planen som stoppar och startar vid behov är till stor del bruten . (öppnas i en ny flik) och har varit det sedan åtminstone november 2020.

Men det är inte bara dåliga nyheter: användare som letar efter en riktigt säker webbupplevelse är inte lämnade utan alternativ ännu.

Alternativa webbläsare baserade på Chromium, samma underliggande motor som Google Chrome, som Microsoft Edge, är starkt involverade i förändringen. De mer integritetsfokuserade Brave (öppnas i en ny flik) och Vivaldi (öppnas i en ny flik) har dock inbyggda annons- och spårningsblockerare som inte bör påverkas av övergången till MV3.

Mozilla Firefox, som påstår sig vara en av de få återstående webbläsarna som inte är baserade på Chromium, planerar att implementera MV3 samtidigt som vissa funktioner från MV2 behålls. Som TechRadar Pro rapporterade i slutet av september har Mozilla för avsikt att underhålla WebRequest (öppnas i en ny flik), ett integrerat API för att blockera spårare och webbinnehåll.

Via registret (öppnas i ny flik)

Dela detta