Enligt en skadlig läcka kan Google Pixel 7 få sällskap av ett premiumsyskon. Jag syftar inte på 7 Pro, utan på ett annat alternativ, möjligen ännu mer premium.

Som en fotofantast fick den här nyheten mitt huvud att snurra. Google-telefoner dyker regelbundet upp på TechRadars lista över de bästa kameratelefonerna, och om det här hypotetiska framtida kraftpaketet inte behövde överväga saker som "överkomliga priser", kan det ha en chans. plats.

Men om det kommer att hända finns det en kamerafunktion på denna mäktiga Samsung-telefon som Google behöver efterlikna, eller bättre, förbättra: periskop-zoomkameran.

Samsung Periscope(*7*)

Det fanns många funktioner hos Samsung Galaxy S22 Ultra-kameran som jag älskade att testa: videoinspelningsläget av professionell kvalitet, det enkla One Take-verktyget, det underbara porträttläget och mer. Men när jag tänker tillbaka på min testtid med telefonen är det periskopzoomkameran som sticker ut.

Kamerabulten på Samsung Galaxy S22 Ultra. (Bildkredit: Peter Hoffmann)

Denna telefoto-periskopkamera hade en 10 MP 1.12um-sensor ihopkopplad med en 4.9 mm f/230-periskoplins, som erbjuder 10x optisk zoom på "huvudkameran". Den används för att föra avlägsna motiv närmare.

Jag lekte först med det här för att se hur långt jag kunde hoppa i ett landskap och ta in avlägsna byggnader och landmärken på långt håll, men jag fann det snabbt ännu bättre för att ta bilder av fåglar och insekter. Jag har också förlitat mig på det för "makro"-bilder av saker som blommor och människor, eftersom jag gillar hur skärpedjupet visas på linser med längre brännvidd.

Jag började faktiskt använda den här kameran med 10x zoom för att fotografera porträtt, och i många fall föredrog jag den framför porträttläge, även om det innebar att jag ofta var tvungen att backa från motivet.

Så om en Google Pixel 7 Ultra kommer utan en sådan här långdistanskamera ger den dig förmodligen inte ens vilken tid på dygnet som helst, men om du får den typen av snapper finns det några problem med S22-versionen av Ultra som Google kunde fixa. .

Bygga med pixel(*7*)

Även om zoombilderna på Samsung Galaxy S22 Ultra såg bra ut, hittade jag fortfarande några grova kanter som jag skulle vilja se utjämnade på en efterföljare - eller rival - telefon.

Först och främst sensorn. 10MP ger dig inte lika många pixlar för efterproduktion, och jag tror att en större sensor hade varit bra eftersom bilderna var lite mörkare än de borde ha varit. Kanske skulle ett större alternativ med högre upplösning vara bättre.

Närbild av den bakre kameran på Sony Xperia 1 IV

Kamerabulten på Sony Xperia 1 IV. (Fotokredit: Sony)

För det andra, att zooma in på stora avstånd (kanske motivet är en himlakropp som månen) på en smartphone kan ha hemska biverkningar, speciellt om dina händer inte är stadiga. Även en liten vinkling kan få dig att rikta telefonen mot något helt annat än ditt motiv. Jag tycker inte att detta problem är lika utbrett på stora kroppskameror eftersom de i allmänhet är lättare att greppa och dessutom har en hel del inbyggd stabilisering.

Kanske Google kunde kopiera den stora zoomen och lägga till mycket digital stabilisering när man zoomar in. Många kameratelefoner har OIS för vissa av sina zoomsnappare, som Samsung, men dess rymdzoom är inte lika stabil som liknande lägen från andra märken som Vivo; kanske Google kunde kopiera lösningarna från detta företag.

Min tredje önskelista är en ännu längre brännvidd, även om jag tror att detta tillägg skulle vara så specifikt att Google förmodligen inte kommer att överväga det. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett en smartphone med något över 230 mm, och den skulle förmodligen behöva ett så komplext periskoplinssystem att det helt enkelt inte är värt pengarna. Men en man kan drömma.

Som en kompromiss, för människor som gillar zoomfotografering, kanske Google skulle kunna emulera Sonys Xperia 1 IV och dess variabla optiska zoom.

På Galaxy S22 Ultra är 10x zoomen optisk, men vid 9,9x är du i digital zoom, eftersom smartphonekameror vanligtvis använder fasta brännvidder och förlitar sig på digital zoom för att fylla i luckor. Så är inte fallet med den senaste Sony-smarttelefonen, eftersom den kan variera mellan 85 mm och 125 mm.

Det är dock inte det största räckvidden och ger dig bara motsvarande 5.2x zoom. Om Google tog det här systemet, men lät det variera mellan, säg, 190 mm och 230 mm, skulle det kanske kunna kombinera det bästa från Samsungs och Sonys flaggskepp.

Jag har dykt djupt in i "önskelistan"-territorium här, men med Google Pixel 7 Ultra knappt en glimt i ögonen på läckarna, det är där vi är.

Om Google vill tävla om topplaceringen i vår kameratelefonrankning bör den notera Samsung, och att låna periskopzoomlinsen bör vara det första objektet på dess "att göra"-lista.

Dela detta