Efter månader av spekulationer verkar Chrome 108 rulla ut ett lösenordsuppdateringsgränssnitt för Android-användare.

Enligt 9To5Google (öppnas i en ny flik) ersätter Google Androids inbyggda webbläsarreferenslista med sin plattformsoberoende Google-lösenordshanterare.

Vissa Chrome 107-användare ser också utrullningen, där företagets egen lösenordshanterare tar ansvar för sparade detaljer inifrån webbläsaren själv.

Google Password Manager för Android

Att kontrollera sparade lösenord blir också mycket enklare, med den nya menyn som finns i Chromes Inställningar-meny, snarare än under Google > Hantera ditt Google-konto > Säkerhet > Lösenordshanterare, i appen Inställningar. Detta kommer att ge plattformen en fördel gentemot Apple, med lösenord tillgängliga via olika undermenyer i appen Inställningar.

För att förenkla lösenordshanteringen och göra det enklare att identifiera intrångade lösenord följer gränssnittet en liknande väg som gränssnittet passwords.google.com, som kan skyddas av biometriska data som "ett fingeravtryck".

Uppdateringen märktes först i Chrome 103, men det ser ut som att den kommer att ta full form i version 108 som släpptes i slutet av november 2022.

Att göra det enklare att hitta och byta lösenord kan vara ett tecken på att Google förbereder sig för att snabba upp sin lösenordslösa inloggningsfunktion, som fortfarande har svårt att komma ikapp.

Den huvudsakliga konkurrensen kommer från Apple, som också riktar sin uppmärksamhet mot en lösenordslös framtid, och medan revolutionen bygger med samma teknik, är det fortfarande oklart hur användare kommer att kunna överföra lösenord från en iOS-enhet till en Android-enhet. (och vice versa), vilket kan låsa användare till ett operativsystem tills en enkel korrigering är detaljerad.

Dela detta