Google utökar sitt pilotprogram User Choice Billing (UCB) med Spotify bland de första deltagarna. Det tillåter nu officiellt musikplattformskunder att ställa in betalningar för tjänster utanför Google Play Butik.

I mars samarbetade Google med Spotify för att lansera programmet genom att ge människor möjlighet att använda olika betalningsalternativ. UCB gjordes först tillgängligt för användare i Japan, Australien och flera europeiska länder. Den kommer nu till USA, Brasilien och Sydafrika efter att Google fått "positivt svar och [feedback]" från omgång ett (öppnas i en ny flik). Under de kommande veckorna kommer Spotify att lansera tredjepartsbetalningsalternativet enbart för Android-användare, så att de kan välja hur de vill betala för en Premium-prenumeration.

Öppen och rättvis plattform

Efter att den har implementerats kommer personer som vill prenumerera på Spotify Premium att se ett annat alternativ för att använda plattformstjänsten (öppnas i en ny flik). Den största skillnaden hittills är att du inte kan spåra ditt abonnemang på Spotifys faktureringstjänst, medan du kan med Google. Utöver det är det business as usual: du anger din kreditkortsinformation för att betala och du är igång.

Google tillåter för närvarande andra appar som inte är spel i Play Butik att registrera sig i UCB-pilotprogrammet (öppnas i en ny flik). Utvecklare måste följa vissa UX-riktlinjer (öppnas i en ny flik) skapade av Google som beskriver hur man implementerar funktionen. Om man tittar på riktlinjerna måste utvecklare inkludera en alternativsida och faktureringsinformation varje gång en användare försöker köpa en tjänst. Det visade priset måste också vara initialt och centralt.

Den fullständiga listan över UCB-deltagare är okänd, men vi vet att dejtingappen Bumble snart kommer att gå med i showen i vissa länder. [inom] de närmaste månaderna. »

Spotify säger att de försvarar UCB eftersom de ser programmet som "Google [tillåter] fler valmöjligheter och konkurrens" i Play Butik. Företaget vill ha en mer rättvis plattform för appar att frodas och "ge användarna [den kostnadsfria tjänsten] möjligheten att prenumerera och göra köp direkt [på] begäran. »

Vi frågade Google vad man hoppas uppnå med UCB för användare i synnerhet, och varför spelappar för närvarande är uteslutna från programmet. Den här historien kommer att uppdateras om vi har några nyheter.

Framtiden för appbutiker

När det kommer till Apple och dess populära App Store tvivlar vi starkt på att användare kommer att se något på avstånd som UCB. Apple har gjort det klart att de inte gillar betalningsalternativ från tredje part i App Store. Det tvingade nyligen Telegram att slå ner iOS-användare som skapar betalda inlägg eftersom teknikjätten inte fick någon rabatt. Och så är det Apples 2021 juridiska strid med Epic Games efter att Apple drog Fortnite från App Store för liknande åtgärder.

Förändring kan dock vara oundviklig. Open Markets Act är en föreslagen antitrustlag som syftar till att förhindra både Google och Apple från att "äga sig åt beteende som är skadligt för deras konkurrenter." Google verkar mer än villig att spela bättre, men det återstår att se om och när Apple kommer att besluta sig för att göra detsamma.

Dela detta